Nem csak örökléssel lehet hozzájutni az elhunyt számlájához

Nem csak örökléssel lehet hozzájutni az elhunyt számlájához

Édesanyánk halála után nem sokkal, a bankja átutalta a testvéremnek a számláján lévő egyenleget. Hogyan lehetséges, hogy hagyatéki tárgyalás nélkül hozzájutott az összeghez, és miért pont ő kapta?

Sokan csak a hagyatéki tárgyaláson szembesülnek azzal, hogy az elhunyt nem minden vagyona képezi az örökséget, egyes vagyonelemeket nem is lehet megörökölni. Ennek oka, hogy a bankszámlák, megtakarítások, biztosítások esetén haláleseti kedvezményezettet lehet jelölni. Az ilyen számlák, megtakarítások nem fognak a hagyatékhoz tartozni, hanem a tulajdonos halála után, még jóval a hagyatéki tárgyalás előtt, a bank átutalja a rajtuk lévő egyenleget a kedvezményezettnek.

Hónapokra hozzáférhetetlen lehet a bankszámla

Ennek bankszámlák esetén különösen nagy jelentősége lehet. Ha egy számla tulajdonosa meghal, és nem jelölt meg kedvezményezettet, a bank zárolja a számláját, és ahhoz majd csak az örökösök juthatnak hozzá a jogerős hagyatékátadó végzés után. Addig azonban hónapok is eltelhetnek, sőt, ha vita van az örökösök között, akár évekig is elhúzódhat a folyamat. Vagyis hiába van pénz a számlán, a hagyatéki eljárás végéig ahhoz nem lehet hozzáférni. Az elhunyt bankszámláján lévő egyenleg ugyanis főszabály szerint ugyanúgy a hagyatékát képezi, mint bármelyik másik vagyontárgya.

Ez komoly gondot okozhat akkor, ha a számlának csak egy tulajdonosa volt, ilyenkor ugyanis a társkártya is érvényét veszti, és arról a rokonok még a temetési költségeket sem tudják fedezni. Az elhunyt bankszámlájával csak akkor rendelkezhetünk minden esetben, ha haláleseti kedvezményezettként voltunk megjelölve. 

Mire lehet kedvezményezettet jelölni?

Haláleseti kedvezményezettet a bankszámlákon kívül számos más megtakarításra, akár biztosításra is meg lehet adni. Takarékbetét elhelyezésekor minden nagykorú betétes megjelölhet kedvezményezettet, aki így a hagyatéki eljárástól függetlenül hozzájuthat majd az összeghez. Ugyanez igaz a betétszámlák és fizetési számlák esetében is. 

Hasonló a helyzet a magánynyugdíjpénztári és az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, például egészségpénztári számlákkal. Az ilyen egyéni számlákon lévő összeget az örökös alapvetően kedvezményezetti minőségében szerezheti meg, csak kedvezményezetti jelölés hiányában válik a hagyaték részévé.

A lakástakarékpénztárakról szóló törvény szerint a lakás-előtakarékossági szerződésen elhelyezett betét és még a kamatai sem tartoznak az elhunyt hagyatékához, amennyiben nevezett kedvezményezettet. Fontos azonban, hogy ebben az esetben csak közeli hozzátartozó lehet a kedvezményezett. Az előzőekhez hasonlóan az élet- és balesetbiztosítások is mentesülhetnek az öröklés alól, ugyanakkor értékpapírszámlák esetében nincs lehetőség kedvezményezettet jelölni.