Miért legyek közjegyző?

Miért legyek közjegyző?

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

A végzett joghallgatók rendkívül széles palettán válogathatnak a lehetséges karrierutak között. Milyen előnyei és hátrányai vannak, ha valaki közjegyző lesz, kinek érdemes a közjegyzői életpályát választani, és milyen képességekre van szükség hozzá? A többi között erről is beszélt dr. Szécsényi-Nagy Kristóf közjegyző az Arsboni LegalFest online panelbeszélgetésén.

„A pályaválasztók sokszor nem tudják, hogy pontosan mit is csinálnak a közjegyzők. Amíg nem lettem gyakorló jogász, én sem tudtam sokat a közjegyzőségről, pedig jóval sokszínűbb és változatosabb ez a hivatás, mint azt sokan gondolnák. Hét éve vagyok közjegyző Budaörsön, azóta nem volt két ugyanolyan nap az irodámban” – mondta a közjegyző, aki egyben a MOKK jogi ügyvezetője. Kifejtette a hallgatóknak, hogy a közjegyzőnek az ügyvéddel ellentétben eljárási kötelezettsége van, vagyis nem válogathat az ügyek között, mindenkivel foglalkoznia kell, aki hozzá fordul. Huszonkét közjegyzői eljárás van, így sokféle ügy kerül elé, lehet, hogy délelőtt házassági vagyonjoggal foglalkozik, délután jelzálogszerződést foglal okiratba, a következő nap pedig hagyatéki ügyet intéz, majd végrehajtás elrendelésében működik közre.

„A nagy látókör érdekessé teszi a munkát, de emiatt nehezebb is elmerülni egy területben. Azoknak ajánlom a közjegyzőséget, akik szeretnek holisztikus szemlélettel foglalkozni a joggal, és nem zavarja őket, hogy jellemzően kisebb részekre bomlik a munka. Egy bonyolultabb okirat is elkészül egy-két hét alatt, ezért kevesebb a hónapokig tartó, nagy projekt, ami például a nemzetközi ügyvédi irodáknál gyakran előfordul” – tette hozzá. Arról is beszélt a pályaválasztóknak, hogy ne vegyék félvállról az informatikai tudásuk gyarapítását, hiszen ma már teljesen átszövi az informatika a jogász munkáját. Közjegyzőként számos technikai eszközt használ a mindennapok során, de sok esetben informatikai tudással kell rendelkeznie ahhoz is, hogy egy okirat bizonyító erejét vagy egy nyilvántartáshoz fűződő bizonyító erőt értékelni tudjon.  „A jogászok számára a technikai oldal lehet, hogy annyira nem érdekes terület, de a következő évtizedekben hatalmas szüksége lesz a jogásztársadalomnak arra, hogy elmerüljön ezekben, és tartani tudja a lépést a technika fejlődésével” – hívta fel rá a figyelmet.

Kitért arra is, hogy bármilyen területet választ egy frissdiplomás jogász, tudnia kell áldozatokat hozni a cél érdekében. „Pályakezdőként ne számítson senki arra, hogy délután négykor már az edzőteremben lesz. Ugyanakkor a ló túloldalára sem szabad átesni, később mindenképp meg kell találni a munka és a magánélet közti egészséges egyensúlyt” – jegyezte meg. A beszélgetésen dr. Erdős Gábor ingatlan- és bankjogász, ügyvéd, az Erdős Katona Ügyvédi Iroda vezető partnere, valamint dr. Török Ágnes, a McDonald's Magyarország vezető jogtanácsosa is megosztották tapasztalataikat a leendő jogászokkal, és válaszoltak a hallgatói kérdésekre.

A teljes beszélgetés ezen a linken érhető el.

Kapcsolódó tartalmak

Miben segít a közjegyző?

Miben segít a közjegyző?

A közjegyző nemcsak hitelesít, aláírási címpéldányt készít vagy hagyatéki ügyeket intéz, ahogy sokan gondolják.

Tovább
7 meglepő tény a közjegyzőkről

7 meglepő tény a közjegyzőkről

Közel húsz éve változatlan díjakkal dolgoznak a közjegyzők. Díjazásukat egy 1991-es igazságügyi miniszteri rendelet határozza meg.

Tovább
Hét fontos tény a közjegyzőkről

Hét fontos tény a közjegyzőkről

Több mint húsz különféle jogügyletben, évente másfélmillió jogi eljárásban vesznek részt a közjegyzők, akik már harminc éve, 1992 óta működnek újra független, pártatlan hatóságként.

Tovább