Miben segít a közjegyző?

Miben segít a közjegyző?

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

A közjegyző nemcsak hitelesít, aláírási címpéldányt készít vagy hagyatéki ügyeket intéz, ahogy sokan gondolják, hanem számos hétköznapi jogi ügyben fordulhatunk hozzá, legyen szó családi, céges vagy ingatlanügyekről, házassági, élettársi vagy öröklési szerződésekről, apai elismerő nyilatkozat kiállításáról. Sőt, a közjegyzők még olyan, furcsának tűnő dolgokkal is foglalkoznak, mint az „életbenlét tanúsítása”, amire például egy külföldről kapott nyugdíj esetén lehet szükségünk.

  • Ha egy ismerősünk nem akarja visszaadni a neki adott kölcsönt,
  • ha a kivitelező nem végzi el időre a munkát,
  • ha a szervizben kár keletkezett az autónkban,
  • vagy akkor is, ha zaklattak vagy rágalmaztak bennünket.

Megoldás lehet minden olyan helyzetben, amikor szeretnénk elkerülni a hosszas, idegőrlő pereskedést, például házasság, élettársi kapcsolat felbontásakor, vagy ha személyesen szeretnénk rendelkezni a vagyonunkról életünkben vagy halálunk esetére. Csak néhány példa azok közül a hétköznapi ügyek közül, amelyekkel sokan szembesültünk már, és amelyekre egy közös válasz adható: forduljunk közjegyzőhöz!

A közjegyző mindemellett segít a praktikus dolgokban is: leveszi az ügyfelek válláról a földhivatali és más hatósági ügyintézés terhét, elkészíti az egyéb iratokat (például ingatlan nyilvántartási kérelem, NAV- adatlap, esetleg külön bejegyzési engedély), a szerződéskötést követően pedig a szükséges iratokat közvetlenül megküldi az illetékes hatóságoknak.

A közjegyzők tevékenysége nemcsak hogy leegyszerűsíti és sok esetben jelentősen lerövidíti jogi ügyeink intézését, de nagymértékben tehermentesíti a bíróságok munkáját is. A közjegyzők az elmúlt évben több mint másfél millió jogi ügyet intéztek peren kívül (fizetési meghagyások, hagyatéki eljárások stb.), amelyek nagy része egyébként – a közjegyzők közreműködése nélkül – a bírósági eljárások számát gyarapította volna.

Miért különleges a közjegyzői okirat?

  • A közjegyző által készített okiratok – szerződések, nyilatkozatok, tanúsítványok – különleges bizonyító erővel bírnak. Közhitelesen bizonyítják, hogy az okiratban foglaltak ott, akkor és úgy jöttek létre, ahogy az abban szerepel.
  • Egy bírósági per során a közokirat nehezebben megtámadható bizonyíték, mint bármilyen más irat. Ha valaki kétségbe vonja az abban foglaltakat, akkor neki kell bizonyítania az állításait.
  • Sőt, ha ilyen okirat van a birtokunkban, nem feltétlenül kell bírósághoz fordulnunk. A közjegyzői okirat segítségével közvetlenül, végrehajtással érvényesíthetjük jogainkat: szerezhetjük vissza a kölcsönadott pénzt vagy költöztethetjük ki a szerződésszegő albérlőt a lakásunkból.

Kapcsolódó tartalmak

Mit keres egy közjegyző a tehetségkutatón?

Mit keres egy közjegyző a tehetségkutatón?

Megmutatjuk, mit csinál a közjegyző a színfalak mögött, miért és hogyan rögzíti az események minden apró momentumát.

Tovább
7 meglepő tény a közjegyzőkről

7 meglepő tény a közjegyzőkről

Közel húsz éve változatlan díjakkal dolgoznak a közjegyzők. Díjazásukat egy 1991-es igazságügyi miniszteri rendelet határozza meg.

Tovább
Fizetési meghagyásos eljárás

Fizetési meghagyásos eljárás

Ha tartoznak Önnek,és pénzét szeretné gyorsan, pereskedés nélkül visszaszerezni, kezdeményezzen fizetési meghagyásos eljárást.

Tovább