Külföldi elem a hagyatékban

Külföldi elem a hagyatékban

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

A globalizáció, a szabad külföldi letelepedés és munkavállalás megvalósulásával egyre többen költöznek külföldre, vagy éppen ott bankszámlát nyitnak, ingatlant vásárolnak, illetve egyéb vagyont szereznek. Ezért egyre több nemzetközi vonatkozású öröklési ügy merül fel, amikor is az örökhagyónak nem csupán a hazájában, de más államokban is maradt hagyatéki vagyona (például egy külföldi nyaraló, külföldi bankszámla). Ha a hagyatékban külföldi elem merül fel a közjegyzők jelentik a megoldást, akik a hagyatéki eljárás szakértőiként minden felmerülő kérdésre megadják a választ.

A leggyakoribb külföldi elem a hagyatékban a külföldi bankszámla, de a külhonban található ingatlan sem ritka (pl. egy spanyol apartman vagy egy horvátországi nyaraló). Az Európai Öröklési Rendelet szerint az örökhagyó teljes vagyona egységként kezelendő, ezért rendszerint nem játszik szerepet az egyes hagyatéki vagyontárgyak fekvési helye, még akkor sem, ha ingatlanról van szó.

Ha pl. egy magyar állampolgár üdülőapartmant vásárolt a spanyol tengerparton, akkor ezt az ingatlant is a Magyarországon lefolytatásra kerülő hagyatéki eljárásban fogja átadni a magyar közjegyző az örökösöknek, mégpedig a magyar Polgári Törvénykönyv öröklési szabályainak alkalmazásával, feltéve, hogy az örökhagyónak halálakor a szokásos tartózkodási helye Magyarországon volt.

Más a helyzet azonban, ha az örökhagyó tartózkodási helye a nyaraló volt. Ugyanis az Európai Öröklési Rendelet főszabálya, hogy az örökhagyó utolsó szokásos tartózkodási helye szerinti tagállam bíróságai járhatnak el az ügyben, és ennek a tagállamnak a joga alkalmazandó.

Ha Ön előre gondoskodni kíván vagyonának sorsáról, és végrendeletet készít, akkor az Európai Öröklési Rendelet szerint abba belefoglalhat egy olyan rendelkezést, miszerint kiköti a saját állampolgársága szerinti állam jogának alkalmazását vagyonának öröklésére. Ilyen esetben nem a halálakori szokásos tartózkodási helye szerinti állam jogát, hanem az Ön által kikötött jogot – tehát az állampolgársága szerinti állam jogát – fogják alkalmazni. Ha netán két vagy több állampolgársága is van, akkor bármelyik állampolgársága szerinti állam jogát kikötheti.

Mennyibe kerül a hagyatéki eljárás?

A közjegyzői díjról ezen az oldalon talál általános információt. Az adott közjegyzői eljárásban fizetendő díjról minden esetben az eljáró közjegyzőtől kérjen tájékoztatást!

Melyik közjegyzőhöz fordulhat?

A hagyatéki eljárás lefolytatására az örökhagyó utolsó belföldi lakóhelye vagy tartózkodási helye (és nagyobb településeken az elhalálozás hónapja) szerint illetékes közjegyző a jogosult. Az illetékes közjegyzők listáját megtalálja a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapján. (www.mokk.hu)

Kapcsolódó tartalmak

Öröklési szerződés

Öröklési szerződés

Az öröklési szerződés a végintézkedés egyik típusa.

Tovább
Végrendelet készítése

Végrendelet készítése

Hazánkban az öröklés rendjét elsősorban az örökhagyó végintézkedése határozza meg.

Tovább
Európai öröklési ügyek

Európai öröklési ügyek

Az uniós csatlakozásunk óta egyre gyakoribbak a határon átnyúló öröklési ügyek.

Tovább