Öröklési szerződés

Öröklési szerződés

Az öröklési szerződés a végintézkedés egyik típusa. Lényege, hogy az örökhagyó életjáradékért vagy tartásért cserébe teljes vagy részleges örökösének teszi meg azt a személyt, aki gondoskodik róla. Az öröklési szerződés garanciát jelent az örökhagyónak arra, hogy örökösei élete végéig gondoskodjanak a megfelelő tartásáról, gondozásáról és ápolásáról, halála esetén illő módon történő eltemettetéséről.


Miért jár jól, ha közjegyzőnél köti az öröklési szerződést?

  • Szerződése később biztosan előkerül

A közjegyzőnél készített öröklési szerződés garanciát jelent arra, hogy az örökül hagyó halála esetén a szerződés biztosan előkerül majd, és hogy a szerződő felek akarata feltétlenül érvényesül. Ugyanis a közjegyző köteles az általa készített öröklési szerződés tényét feltüntetni a Végrendeletek Országos Nyilvántartásában, így a hagyatéki ügyben eljáró közjegyző a rendszer lekérdezésével biztosan tudomást szerez az örökhagyó után maradt öröklési szerződésről.

  • Teljes körű tanácsadás és ügyintézés

A közjegyzői okiratba foglalt öröklési szerződés elkészítése során a közjegyző meggyőződik az ügyfelek szerződéskötési képességéről és valódi szándékáról, részletesen tájékoztatja a végrendelkezőt és az örökösöket a végrendeleti, illetve a törvényes öröklés szabályairól.

Öröklési szerződés megkötésekor a szerződéses örökös javára az ingatlan-nyilvántartásba elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni, amelyet a földhivatal a közjegyzői okirat alapján jegyez be.

  • Tulajdoni lap, cégkivonat lekérése, dokumentumok vizsgálata

A közjegyző köteles hiteles tulajdoni lap vagy cégkivonat lekérdezésével az aktuális tulajdoni viszonyokról és a képviseleti jogról meggyőződni, illetve a felek személyazonosságát a központi nyilvántartásból ellenőrizni.

 

Milyen dokumentumok szükségesek a szerződéskötéshez?

  • A szerződő felek személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája, adókártyája,
  • az ingatlan helyrajzi száma (a tulajdoni lap lekérdezéséhez),
  • ingóság beazonosításhoz szükséges adatok (pl. alvázszám, lajstromszám, számlaszám stb.).

 

Mennyibe kerül az öröklési szerződés elkészítése?

A közjegyzői díjról ezen az oldalon talál általános információt. Az adott közjegyzői eljárásban fizetendő díjról minden esetben az eljáró közjegyzőtől kérjen tájékoztatást!

 

Melyik közjegyzőhöz fordulhat?

Bármely közjegyzőhöz fordulhat az öröklési szerződés elkészítése érdekében, javasoljuk, hogy keresse az Önhöz legközelebbi közjegyzői irodát. Amennyiben azt szeretné, hogy helyszínre (pl. az Ön lakásába, kórházba) menjen ki a közjegyző a végrendelet elkészítése érdekében, annak sincs akadálya, azonban ilyen esetben csak a helyszínen illetékes közjegyzőt hívhatja ki, akit ide kattintva kereshet meg. (Budapest egész területén bármelyik budapesti közjegyző eljárhat.)

Kapcsolódó tartalmak

Nem csak végrendelettel dönthetünk a vagyonunkról

Nem csak végrendelettel dönthetünk a vagyonunkról

Szeretném, hogy a nyaralóm és az autóm a halálom után kizárólag az unokámé legyen. Hogyan tudnám ezt biztosítani?

Tovább
Házassági szerződés? Ha másért nem, a gyerekeiért kösse meg

Házassági szerződés? Ha másért nem, a gyerekeiért kösse meg

Mit örökölnek a gyerekek, és mire tarthat igényt a házastárs? 

Tovább
Végrendelkezne? Nagy galiba lehet belőle, ha a fiókba teszi

Végrendelkezne? Nagy galiba lehet belőle, ha a fiókba teszi

Szép és bölcs dolog végrendelettel gondoskodni szeretteinkről, a családi béke megőrzéséről halálunk utánra.

Tovább