Haszonbérleti szerződés

Haszonbérleti szerződés

A haszonbérleti szerződés alapján a bérlő hasznot hajtó dolog vagy jog időleges használatára, hasznainak szedésére jogosult, amelynek fejében bérleti díjat kell fizetnie. Mezőgazdasági földterület haszonbérlője köteles a földet rendeltetésének megfelelően megművelni, és ennek során gondoskodni arról, hogy a föld termőképessége fennmaradjon.

 

A közjegyzőnél kötött haszonbérleti szerződéssel biztonságban érezheti magát, mert közvetlenül végrehajtható, így a bérlő esetleges szerződésszegése esetén nem kell hosszasan pereskednie ahhoz, hogy jogos követeléséhez hozzájuthasson. Legyen szó hasznot hajtó dolog (pl. termőföld) vagy hasznot hajtó jog (pl. vadászati jog) bérbe adásáról, a közjegyzők segítenek elkészíteni a szerződést, elintézik a földhivatali vagy más hatósági ügyeket, valamint teljes körű tájékoztatást nyújtanak a szerződő felek számára a jogaikról és a szerződéshez kapcsolódó kötelezettségeikről (például illetékfizetés, hatóságok megkeresése stb.).

 

Miért jár jól, ha közjegyzőnél köti meg a haszonbérleti szerződést?

  • Közvetlen végrehajthatóság

A közjegyző által készített szerződés, amely közokirat, különleges bizonyító erővel bír, továbbá közvetlenül végrehajtható. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az egyik fél nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségét – például a bérleti díj megfizetését – a másik félnek nem kell bírósághoz fordulnia és hosszú éveken keresztül pereskednie az igazáért, hanem közvetlenül végrehajtást indíthat, amivel gyorsabban hozzájuthat követeléséhez. A közjegyző ennek érdekében a jogosult kérelmére végrehajtási záradékkal látja el a közokiratot.

  • Földhivatali és egyéb ügyintézés

A közjegyző leveszi az ügyfelek válláról földhivatali és egyéb hatósági ügyintézés terhét is, valamint segít az egyéb iratok elkészítésében is (pl. ingatlan-nyilvántartási kérelem, NAV adatlap, esetleg külön bejegyzési engedély). A szükséges iratokat a szerződéskötést követően közvetlenül a közjegyző küldi meg az illetékes hatóságok részére.

  • Teljes körű tájékoztatás

A közjegyző mint független és pártatlan hatóság, köteles tájékoztatni a feleket a vonatkozó jogszabályokról, vizsgálni azt, hogy a szerződéskötésnek vannak-e jogi akadályai (pl. szerződéskötési képesség hiánya, megtévesztés, kényszer, fenyegetés stb.), illetve a szerződésnek vannak-e jogellenes rendelkezései. Arról is tájékoztatást ad például, hogy a szerződés kapcsán mikor, milyen illetéket kell fizetnie, milyen egyéb hatóságot kell felkeresnie.

  • Tulajdoni lap, cégkivonat lekérése, dokumentumok vizsgálata

A közjegyző köteles hiteles tulajdoni lap vagy cégkivonat lekérdezésével az aktuális tulajdoni viszonyokról és a képviselőként eljáró személy képviseleti jogáról meggyőződni, illetve a felek személyazonosságát a központi nyilvántartásból ellenőrizni.

 

Milyen dokumentumok szükségesek a szerződéskötéshez?

  • A szerződő felek személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája, adókártyája,
  • cégek esetén cégjegyzékszám vagy adószám (a cégkivonat lekérdezéséhez),
  • önkormányzat, alapítvány stb. esetében azok az okiratok, amelyek igazolják ezek létezését,
  • ingatlan helyrajzi száma,
  • ingóság esetén a beazonosításhoz szükséges adatok (pl. alvázszám, lajstromszám, számlaszám stb.).

 

Mennyibe kerül a haszonbérleti szerződés elkészítése?

A közjegyzői díjról ezen az oldalon talál általános információt. Az adott közjegyzői eljárásban fizetendő díjról minden esetben az eljáró közjegyzőtől kérjen tájékoztatást!

 

Melyik közjegyzőhöz fordulhat?

Bármely közjegyzőhöz fordulhat a haszonbérleti szerződés elkészítése érdekében, javasoljuk, hogy keresse az Önhöz legközelebbi közjegyzői irodát.

Kapcsolódó tartalmak

Kiköltözési nyilatkozat

Kiköltözési nyilatkozat

A kiköltözési nyilatkozat a lakás vagy üzlethelyiség bérlőjének nyilatkozata, hogy a szerződés megszűnésekor kiköltözik az ingatlanból.

Tovább
Bérleti és lakásbérleti szerződés

Bérleti és lakásbérleti szerződés

Ha attól tart, hogy bérlője nem fizeti a bérleti díjat, akkor a közjegyző által készített, bérleti szerződéssel érezheti biztonságban magát.

Tovább
Nem fizet az albérlőd? Íme, három tipp, hogyan oldd meg a helyzetet!

Nem fizet az albérlőd? Íme, három tipp, hogyan oldd meg a helyzetet!

Lakásunk bérbeadása könnyen rémálommá válhat, ha az albérlő nem fizeti a bérleti díjat.

Tovább