Bérleti és lakásbérleti szerződés

Bérleti és lakásbérleti szerződés

Ha attól tart, hogy bérlője nem fizeti a bérleti díjat, közüzemi tartozásokat halmoz fel, illetve nem lesz hajlandó kiköltözni a bérleményből, akkor a közjegyző által készített, közokiratba foglalt bérleti szerződéssel érezheti a leginkább biztonságban magát. A közjegyzők segítenek a bérleti szerződések (lakás, üzlethelyiség, egyéb kereskedelmi célú ingatlan) és egyéb, - a bérbeadás kapcsán a bérbeadót védő - nyilatkozatok, például egyoldalú kötelezettségvállaló vagy kiköltözési nyilatkozat elkészítésében, továbbá elintézik a földhivatali vagy egyéb hatósági ügyeket, valamint teljes körű tájékoztatást nyújtanak a szerződő felek számára.

 

Miért jár jól, ha közjegyzőnél köti meg a bérleti szerződést?

  • Közvetlen végrehajthatóság

A közjegyző által készített szerződés közokirat, különleges bizonyító erővel bír, és egyéb feltételek fennállása esetén közvetlenül végrehajtható. Ezt azt jelenti, hogy amennyiben a bérlő nem fizeti a bérleti díjat, elmarad a rezsi- és közüzemi költségekkel, vagy a szerződés megszűnését követően nem hajlandó kiköltözni a bérleményből, nem kell bírósághoz fordulnia és hosszan pereskednie, hogy hozzájuthasson pénzéhez vagy kiköltöztethesse a bérlőt. Annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan érvényesíthesse jogait, a közjegyző végrehajtási záradékkal látja el a szerződést, amely alapján a végrehajtó közvetlenül behajthatja a tartozást, vagy akár rendőri közreműködéssel ki is teheti a bérlőt az ingatlanból.

  • Szerződés elkészítése, teljes körű tájékoztatás

A közjegyző okiratba foglalja a felek szerződéses jognyilatkozatait. A szerződés aláírásakor jelen kell lennie és alá kell írnia a közokiratot a Bérbeadónak és a Bérlőnek is. A közjegyző köteles tájékoztatni a feleket a vonatkozó jogszabályok tartalmáról, vizsgálni azt, hogy a szerződéskötésnek vannak-e nyilvánvaló akadályai (pl. szerződéskötési képesség hiánya, megtévesztés, kényszer, fenyegetés stb.), illetve a szerződésnek vannak-e nyilvánvalóan jogellenes rendelkezései. Arról is tájékoztatást ad például, hogy a szerződés kapcsán mikor, milyen illetéket kell fizetnie, milyen egyéb hatóságot kell felkeresnie.

  • További biztosítékok

A felek biztonsága érdekében a közjegyző köteles hiteles tulajdoni lap vagy cégkivonat lekérdezésével az aktuális tulajdoni viszonyokról és a képviselőként eljáró személyek képviseleti jogáról meggyőződni, illetve a felek személyazonosságát a központi nyilvántartásból ellenőrizni.

 

Milyen dokumentumok szükségesek a szerződéskötéshez?

  • A szerződő felek személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája, adókártyája,
  • cégek esetén cégjegyzékszám vagy adószám (a cégkivonat lekérdezéséhez),
  • ingatlan bérlete esetén helyrajzi szám,
  • ingóság bérlete esetén a beazonosításhoz szükséges adatok (pl. alvázszám, lajstromszám stb.).

 

Mennyibe kerül a bérleti szerződés elkészítése?

A közjegyzői díjról ezen az oldalon talál általános információt. Az adott közjegyzői eljárásban fizetendő díjról minden esetben az eljáró közjegyzőtől kérjen tájékoztatást!

 

Melyik közjegyzőhöz fordulhat?

Bármely közjegyzőhöz fordulhat a bérleti szerződés elkészítése érdekében, javasoljuk, hogy keresse az Önhöz legközelebbi közjegyzői irodát.

Kapcsolódó tartalmak

Egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat

Egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat

Az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatban a nyilatkozó vállalja, hogy a szerződésben foglalt kötelezettségét maradéktalanul teljesíti.

Tovább
Kiköltözési nyilatkozat

Kiköltözési nyilatkozat

A kiköltözési nyilatkozat a lakás vagy üzlethelyiség bérlőjének nyilatkozata, hogy a szerződés megszűnésekor kiköltözik az ingatlanból.

Tovább
Nem fizet az albérlőd? Íme, három tipp, hogyan oldd meg a helyzetet!

Nem fizet az albérlőd? Íme, három tipp, hogyan oldd meg a helyzetet!

Lakásunk bérbeadása könnyen rémálommá válhat, ha az albérlő nem fizeti a bérleti díjat.

Tovább