Nincs, aki tovább vigye a családi bizniszt?

Nincs, aki tovább vigye a családi bizniszt?

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Van megoldás, hogy megfelelő örökös nélkül is tovább éljen a vállalkozás!

Már harmadik generációját éli a cég, amit még a nagyapám alapított. Nagyon sikeres a vállalkozás, azonban a gyerekeim mindenen összekapnak, és tartok tőle, a halálom után emiatt tönkre fog menni, amit a családunk hosszú idő alatt felépített. Hogyan tudnám ezt elkerülni úgy, hogy eladni sem akarom a céget?

Egyre több vállalkozásnál alapvető kérdés az utódlás, a hazai cégek jelentős része ugyanis még az 1990-es évek elején alakult, vezetői, tulajdonosai azonban egyre idősebbek. Azért is különösen fontos kérdés, hogy ki viszi tovább, amit az előző generációk felépítettek, mert ha egy családi vállalkozás tulajdonosa vagy egyedüli ügyvezetője úgy hal meg, hogy nem rendezi el előre az átmenetet, akkor veszélybe kerülhet a cég működése. 

A tulajdonos halálával a vagyona ugyan automatikusan átszáll az örököseire, de a vezető tisztsége nem. A hagyatéki eljárás szabályai miatt sokszor hónapok is eltelhetnek a hagyatéki eljárás jogerős lezárásáig, de kevés cég van, amelyik várhat ennyit a mindennapi ügymenetben. A vállalkozásokat határidők kötik, szerződéseket sokszor csak az ügyvezető köthet, és gyakran még béreket sem lehet kifizetni, ha egyedül az elhunyt fért hozzá a bankszámlához. Az utódlásról és a tulajdon örökléséről emellett a családi viták megelőzéséért is érdemes előre gondolkodni.

Több lehetőség is van a cég fenntartására

Többféle módon is megelőzheti az örökhagyó az ilyen helyzeteket, és garantálhatja a cég zavartalan működését a halála esetére is. A viták elkerülésének egyik módja, hogy végrendeletben nyilatkozik arról, ki és milyen arányban örökölje a vállalkozást. Arra is lehetősége van, hogy a végrendeletében végrendeleti végrehajtót jelöljön ki, amiben meghatározhatja, hogy milyen jogokat biztosít neki. A végrendeleti végrehajtó a hagyatéki eljárás jogerős lezárásáig és az új vezető megválasztásáig közre tud működni a vállalkozás működésének fenntartásában.

Az örökösök is sokat tehetnek a cég fennmaradásáért, ha egyetértenek ebben, például kérhetnek részhagyaték-átadást a vállalkozás tulajdonlásával kapcsolatban. Ebben az esetben nem kell a hagyatéki eljárás végét megvárni, hanem az üzletrész vagy tárasági részedés tulajdonosi jogai a végleges hagyatékátadó végzés meghozatala előtt, a többi hagyatéki vagyontárgytól elkülönítetten is átadhatóak. Ha azonban vita van az örökösök között, a részhagyaték-átadás nem járható út. Ebben az esetben biztosítási intézkedésként kérhetik ügygondnok kirendelését, aki intézkedhet a vállalkozással kapcsolatban a hagyatéki eljárás lezárásáig. Sok időt spórolhatnak az örökösök azzal, ha már a hagyatéki eljárás jegyzői szakaszában, a hagyatéki leltár felvételénél jelzik a problémát, és kérik az ügygondnok kirendelését. Az ügygondnokról fontos tudni, hogy nem hozhat olyan döntéseket, amelyek vagyoncsökkenéssel járnak.

Szakértő segítségét is lehet kérni

A bizalmi vagyonkezelés egy angolszász országokban elterjedt, és Magyarországon is sikeresen alkalmazott intézmény. Lényege, hogy a cégtulajdonos tapasztalt külső szakemberre vagy akár a vállalkozás ügyvezetőjére bízza a cég irányítását, aki gondoskodik a vagyon kezeléséről a halála után, ha az örökösei nem tudják vagy nem szeretnék továbbvinni a vállalkozást. Egy informatikus például nem biztos, hogy az apja autószerelő műhelyét szeretné üzemeltetni. Ilyen esetben több szempontból is jó megoldás lehet a bizalmi vagyonkezelés. Nem kell elbocsátani az alkalmazottakat, továbbra is ki lehet szolgálni az ügyfeleket, és az örökös is profitál belőle, mert egy működő vállalkozást örököl, és a nyereségből is részesül. A vagyonkezelő ugyanis nem lesz teljes jogú tulajdonosa a cégnek (csak előre meghatározott jogokat gyakorolhat), hanem a megegyezés szerint, egy bizonyos összegért vagy profitból való részesedésért irányítja, működteti a vállalkozást.

Fontos tudni, hogy bizalmi vagyonkezelésről csak akkor beszélhetünk, ha a tulajdonos még életében rendelkezik erről a halála esetére. Ha az örökösök szeretnének megbízni valakit a megörökölt cég működtetésével, az csak más formájú vagyonkezeléssel lehetséges, amelyre más szabályok vonatkoznak.

A problémákat a legegyszerűbb megelőzni

A cégvezető vagy tulajdonos halála utáni esetleges nehézségeket a legjobb és legegyszerűbb megelőzni, előre elrendezni. Az örökléssel, végrendelkezéssel, valamint a családi cég átörökítésével kapcsolatos jogi kérdésekben ezért érdemes mielőbb közjegyzőt, vagy öröklési ügyekben és cégügyekben jártas ügyvédet felkeresni.