Halál esetére szóló ajándékozás

Halál esetére szóló ajándékozás

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

A halál esetére szóló ajándékozási szerződés még az örökhagyó életében jön létre, lényege, hogy a megajándékozott csak az örökhagyó halálának beálltával szerzi meg a szerződés tárgyát képező dolog tulajdonjogát. A közjegyzők segítenek elkészíteni a szerződést, valamint teljes körű tanácsadást nyújtanak a szerződő felek számára a jogaikról és a szerződéshez kapcsolódó kötelezettségeikről.


Miért jár jól, ha közjegyzőnél köti a szerződést?

  • Garancia a szerződés biztos előkerülésére

A közjegyzőnél készített, halál esetére szóló ajándékozási szerződés garanciát jelent arra, hogy az örökül hagyó halála esetén a szerződés biztosan előkerül majd, és hogy a szerződő felek akarata feltétlenül érvényesül. Ugyanis a közjegyző által készített halál esetére szóló ajándékozási szerződés bekerül a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, így a hagyatéki ügyben eljáró közjegyző a rendszer lekérdezésével biztosan tudomást szerez az örökhagyó után maradt szerződésről.

  • Teljes körű tanácsadás

Annak érdekében, hogy a halál esetére szóló ajándékozási szerződés biztosan megfeleljen az Ön akaratának, a közjegyző teljes körű, szakszerű válaszokat ad az örökléssel vagy mással kapcsolatos kérdéseire. A közjegyző mint független és pártatlan hatósági személy köteles tájékoztatni a feleket a vonatkozó jogszabályokról, vizsgálni azt, hogy a szerződéskötésnek vannak-e jogi akadályai (pl. szerződéskötési képesség hiánya, megtévesztés, kényszer, fenyegetés stb.), illetve a szerződésnek vannak-e jogellenes rendelkezései.

  • Tulajdoni lap, cégkivonat lekérése, dokumentumok vizsgálata

A közjegyző köteles hiteles tulajdoni lap vagy cégkivonat lekérdezésével az aktuális tulajdoni viszonyokról és a képviseleti jogról meggyőződni, illetve a felek személyazonosságát a központi nyilvántartásból ellenőrizni.

 

Milyen dokumentumok szükségesek a halál esetére szóló ajándékozási szerződés elkészítéséhez?

  • A szerződő felek személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája,
  • ingatlan vagyontárgy esetén helyrajzi szám, vagy a beazonosításhoz szükséges egyéb adatok (a tulajdoni lap lekérdezéséhez),
  • ingó vagyontárgy esetén a beazonosításhoz szükséges adatok (pl. alvázszám, lajstromszám, számlaszám stb.).

 

Mennyibe kerül a szerződés elkészítése?

A közjegyzői díjról ezen az oldalon talál általános információt. Az adott közjegyzői eljárásban fizetendő díjról minden esetben az eljáró közjegyzőtől kérjen tájékoztatást!

 

Visszavonható-e a halál esetére szóló ajándékozás?

A halál esetére szóló ajándékozási szerződés - a végrendelettől eltérően - egyoldalúan nem vonható vissza, mivel kétoldalú szerződésről van szó.

 

Melyik közjegyzőhöz fordulhat?

Bármely közjegyzőhöz fordulhat a halál esetére szóló ajándékozási szerződés elkészítése érdekében, javasoljuk, hogy keresse az Önhöz legközelebbi közjegyzői irodát.

Kapcsolódó tartalmak

Nem csak végrendelettel dönthetünk a vagyonunkról

Nem csak végrendelettel dönthetünk a vagyonunkról

Szeretném, hogy a nyaralóm és az autóm a halálom után kizárólag az unokámé legyen. Hogyan tudnám ezt biztosítani?

Tovább
Házassági szerződés? Ha másért nem, a gyerekeiért kösse meg

Házassági szerződés? Ha másért nem, a gyerekeiért kösse meg

Mit örökölnek a gyerekek, és mire tarthat igényt a házastárs? 

Tovább
Végrendelkezne? Nagy galiba lehet belőle, ha a fiókba teszi

Végrendelkezne? Nagy galiba lehet belőle, ha a fiókba teszi

Szép és bölcs dolog végrendelettel gondoskodni szeretteinkről, a családi béke megőrzéséről halálunk utánra.

Tovább