Barát vagy adós: hogyan adjunk kölcsönt ismerősöknek?

Barát vagy adós: hogyan adjunk kölcsönt ismerősöknek?

Bizonyára sokan jártak már úgy, hogy kölcsönöztek egy barátjuknak vagy ismerősüknek, aki azonban sehogy sem akarta visszaadni a pénzt. Először jöttek a kifogások, majd az ígéretek, később már a telefont sem vette fel, ha kerestük. Elkeseredni nem kell, mert van egy egyszerű és gyors módja, hogy hozzájuthassunk a pénzünkhöz.

Gyakran előfordul, hogy valaki megszorul és azonnal szüksége van némi kölcsönre, több tíz- vagy százezer forintra. Sokan ilyenkor nem bankokhoz fordulnak, mivel a hitelkérelmekhez rendszerint rengeteg papírt ki kell tölteni, a kérelmek elbírálása akár hetekig is eltarthat, nem is beszélve a sokszor szigorú feltételekről és – például egy személyi kölcsön esetén – az évi 10-15 százalékot is meghaladó kamatról.

Jobb híján nem marad más hátra, mint hogy a gyorsan pénzhez jutni szándékozó a saját háza táján nézzen körül. Elsőként a szélesebb rokonságot keresheti fel, de ha ők nem tudnak segíteni, akkor jönnek a barátok vagy ismerősök. Ami értelemszerűen kényes ügy, hiszen a pénz egy barátság komoly próbája lehet. A jó viszony is rámehet arra, ha a kölcsönkérő késlekedik visszaadni vagy egyáltalán nem adja vissza a pénzt. Kérdés, mit tehet az utóbbi esetben a kölcsönadó? Hagyja veszni a pénzét, mondván, nem akarja, hogy megromoljon a viszony? De hát lássuk be, ez a barátság már soha többé nem lesz olyan, mint régen.

Van viszont mód arra, hogy elkerüld, illetve – ha a baj már megtörtént – megoldd e kényes helyzetet:

1. Közjegyzői okiratba foglaljátok a kölcsönszerződést

A legegyszerűbben és legbiztonságosabban úgy lehet elkerülni a kényelmetlen helyzeteket, ha még azelőtt, hogy egy fillért is odaadtál volna a barátodnak vagy ismerősödnek, közösen elmentek egy közjegyzőhöz és közjegyzői okiratba foglaljátok a kölcsönszerződést. Ez olyan okirat, amelyet a közjegyző mint hatósági személy ír alá, és amely segítségével a vissza nem fizetett tartozásra azonnal, pereskedés nélkül végrehajtást tudsz indítani. Ennek az az előnye, hogy ha a barát a felszólításodra sem fizet, akkor elég csak kezdeményezned a végrehajtást a közjegyzőnél, ezt követően a pénzt a végrehajtó próbálja behajtani a számodra.

2. Indíts fizetési meghagyásos eljárást

Ám, ha nincs közjegyzői okiratba foglalt papír a kölcsönszerződésről – mert annyira bíztál a barátodban, hogy visszaadja a pénzed, vagy mert nem is gondoltál arra, hogy erre is van lehetőség –, akkor is közjegyzőhöz tudsz fordulni, ha a barátod nem fizet. A közjegyzőt megkérheted, hogy indítson úgynevezett fizetési meghagyásos eljárást a barátoddal, ismerősöddel szemben. Ehhez ugyanis nem kell írásos bizonyítékot csatolni a kölcsönnyújtásról, bár azért nem árt, ha van legalább egy e-mailed vagy sms-ed erről vagy a pénz átadásáról, átutalásáról, vagy van rá tanúd, hogy a kölcsön megtörtént.

Ez esetben a közjegyző fizetési meghagyást küld ki a barát, ismerős címére a tartozás összegéről. A fizetési meghagyás kézhezvételét követő 15 napon belül a barátnak, ismerősnek reagálnia kell. Ha nem vitatja a követelést, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, ami olyan, mint egy jogerős bírósági ítélet, ez alapján pedig a közjegyző – a te kérelmedre – elrendeli a követelés végrehajtását. Így akár néhány héten belül a pénzedhez juthatsz. Ha a barát, ismerős a kézbesítéstől számított 15 napon belül kifogással él a fizetési meghagyással szemben (például vitatja annak tényét vagy összegét), akkor az eljárás perré alakul át. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a fizetési meghagyásos eljárások közel 90 százaléka sikerrel végződik, sőt már önmagában az fmh kézhezvétele – lévén egy hivatalos eljárásról van szó – lényegesen növeli fizetési hajlandóságot.

Kapcsolódó tartalmak

Kölcsönök és végrehajtásuk

Kölcsönök és végrehajtásuk

A magánkölcsönök túlnyomó többségéről még mindig nem készül semmilyen írásos dokumentum vagy szerződés.

Tovább
Légy észnél, ha kölcsönt adsz! A bizalom kevés, papír kell

Légy észnél, ha kölcsönt adsz! A bizalom kevés, papír kell

Milliókat adunk kölcsön barátunknak, rokonunknak, ismerősünknek anélkül, hogy papírt írnánk róla.

Tovább
A barátság igazi próbája: a kölcsön

A barátság igazi próbája: a kölcsön

Tudta, hogy a baráti kölcsönök felét legfeljebb csak részben fizetik vissza?

Tovább