Kölcsönszerződés

Kölcsönszerződés

A kölcsönadott pénz visszafizetésének legegyszerűbb biztosítéka, ha a kölcsönszerződést közjegyzői okiratba foglaltatjuk. Ebben az esetben, ha az adós nem fizet pontosan vagy időben, a törvényi feltételek fennállása esetén peres eljárás nélkül megindulhat a végrehajtás. A közjegyzői okiratba foglalt kölcsönszerződés az adóst is védi arra az esetre, ha a kölcsönadó több pénzt követelne tőle vissza, mint amennyiben megállapodtak. Nem véletlen, hogy a bankok csaknem minden esetben közjegyzői okirathoz kötik a hitel folyósítását. Természetesen a cégek vagy magánszemélyek közti kölcsönnyújtás esetében is fennáll ez a lehetőség, amivel érdemes élni.  A közokiratba foglalt kölcsönszerződés biztosítja, hogy a kölcsönt vita és pereskedés nélkül, a rögzített feltételek szerint visszafizesse az adós.


Miért jár jól, ha közjegyzőnél köti a kölcsönszerződést?

  • Közvetlen végrehajthatóság

A közjegyzői okiratban foglaltak közvetlenül végrehajthatók, ami azt jelenti, hogy a törvényi feltételek fennállása esetén – azaz például, ha az adós nem fizet a megadott időben – a feleknek nem kell bírósághoz fordulni és hosszú éveken keresztül pereskedni, a követelés azonnal végrehajthatóvá válik. Ebben az esetben a közjegyző végrehajtási záradékkal látja el a közokiratot, vagyis ez alapján a végrehajtó közvetlenül, peres eljárás nélkül behajtja az adott követelést.

  • Teljes körű tájékoztatás

A közjegyző elkészíti a szerződést, elintézi a földhivatali vagy egyéb hatósági ügyeket, valamint teljes körű tájékoztatást nyújt a szerződő felek számára a szerződéshez kapcsolódó jogaikról és a kötelezettségeikről. A közjegyző mint független és pártatlan hatóság köteles tájékoztatni a feleket a vonatkozó jogszabályok tartalmáról, megvizsgálni azt, hogy a szerződéskötésnek vannak-e nyilvánvaló akadályai (például szerződéskötési képesség hiánya, megtévesztés, kényszer, fenyegetés), illetve a szerződésnek vannak-e nyilvánvalóan jogellenes rendelkezései. A közjegyző köteles a felek személyazonosságát a központi nyilvántartásból ellenőrizni.


Milyen dokumentumok szükségesek a kölcsönszerződéshez?

  • A szerződő felek személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája, adókártyája.

 

Melyik közjegyzőhöz fordulhat?

Bármely közjegyzőhöz fordulhat a kölcsönszerződés elkészítése érdekében, javasoljuk, hogy keresse az Önhöz legközelebbi közjegyzői irodát.

Kapcsolódó tartalmak

Kölcsönök és végrehajtásuk

Kölcsönök és végrehajtásuk

A magánkölcsönök túlnyomó többségéről még mindig nem készül semmilyen írásos dokumentum vagy szerződés.

Tovább
Barát vagy adós: hogyan adjunk kölcsönt ismerősöknek?

Barát vagy adós: hogyan adjunk kölcsönt ismerősöknek?

Bizonyára sokan jártak már úgy, hogy kölcsönöztek egy barátjuknak vagy ismerősüknek, aki azonban sehogy sem akarta visszaadni a pénzt.

Tovább
Légy észnél, ha kölcsönt adsz! A bizalom kevés, papír kell

Légy észnél, ha kölcsönt adsz! A bizalom kevés, papír kell

Milliókat adunk kölcsön barátunknak, rokonunknak, ismerősünknek anélkül, hogy papírt írnánk róla.

Tovább