Így maradj barátja adósodnak

Így maradj barátja adósodnak

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Jön a karácsony és egy ismerősöm kölcsönkért tőlem 500 ezer forintot, hogy egy új tévével lepje meg a családját. Azt mondta, hogy legkésőbb január végén visszaadja, mert megkapja a bónuszát. Nem írtunk róla papírt és most nem vagyok nyugodt, főleg, hogy a cégnél, ahol dolgozik leépítések lesznek. Önök is megfogadták már, hogy lepapírozzák, ha kölcsönadnak? És megtették? Összefoglaltuk, mire érdemes figyelni, hogy a barátság fennmaradjon. 

Sokan, sokszor megfogadják, hogy kölcsönt még a családtagjaiknak is csak akkor adnak, ha papír lesz róla, mégis a végén a legritkább esetben foglalják szerződésbe az akár több milliós kölcsön részleteit. Pedig a barátság alapja valójában a pontos elszámolás. Előfordul viszont, hogy a kölcsönöket részben, vagy egyáltalán nem fizetik vissza. Ebben az esetben pedig a pénzünkkel együtt a barátságunk is elúszhat. 

A legtöbben bizalmatlanságnak élik meg egy ismerősnek, vagy családtagnak adott kölcsön dokumentálását, pedig erről szó sincs. Az élet ugyanis bármit produkálhat, az adós elvesztheti a munkáját, tartósan lebetegedhet, de ennél is kézenfekvőbb, hogy néhány hónap elteltével egyszerűen másképp emlékeznek, mennyit is kell visszafizetni, milyen ütemezésben állapodtak meg és pontosan mikorra kell az egészet visszaadni.  

A legjobb, amit tehetünk, hogy még a kölcsönadás előtt az eszünkre, nem a szívünkre hallgatunk, és papírra vetjük a részleteket. Még jobb, ha szakemberhez, ügyvédhez vagy közjegyzőhöz fordulunk. Minden bizonnyal nem véletlen, hogy aki egyszer már pórul járt egy magánkölcsönnel, az legközelebb nagy valószínűségel közjegyzőhöz fordul, és olyan okiratot készíttet, amellyel a tartozás közvetlenül, bírósági per nélkül végrehajtható. 

Miért fontos a szakember által készített dokumentum és nem az otthon leírt és a szomszéddal tanúztatott szerződés? Mert a tapasztalatok szerint sok esetben a későbbi jogérvényesítésre alkalmatlan formában és adatokkal készítik el az érintettek a kölcsönszerződést. Pedig megfelelő szerződés nélkül jelentősen csökkenhet az esélye annak, hogy hozzájutunk a pénzünkhöz, ha az adósunk valamiért nem fizet. 

Pénz kölcsönadásának legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja, ha még a pénz átadása előtt felkeresünk egy közjegyzőt és a kölcsönszerződést közjegyzői okiratba foglaljuk. Ennek előnye, hogy amennyiben az adós nem hajlandó betartani a szerződésben foglaltakat, akkor végső esetben a közjegyzői okirat alapján közvetlenül – bírósági eljárás nélkül - végrehajtás is indítható vele szemben.  Valójában erre a legritkább esetben kerül csak sor, a közjegyzői okirat megléte ugyanis önmagában növeli a fizetési hajlandóságot, hiszen az adós is tudja, milyen következményei lehetnek annak, ha nem teljesít. A közjegyzői okirat emellett az adóst is védi arra az esetre, ha a kölcsönadó több pénzt követelne tőle vissza, mint amennyiben megállapodtak, vagy korábban akarná visszakövetelni a pénzt, mint azt a szerződésben kikötötték.

Ha a szerződés már elkészült, arra is van mód, hogy a kölcsönt kérő fél egy közjegyzői irodában úgynevezett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tegyen arról, hogy a megbeszélt időpontban megfizeti a tartozását. Ez a nyilatkozat egyszerűbb és olcsóbb, mint egy kétoldalú, közokiratba foglalt szerződés, de egy esetleges jogvitánál ugyanúgy biztonságot nyújthat. Ez a nyilatkozat egyébként nemcsak a tartozás keletkezésekor, hanem később is bármikor megtehető.

Tartanak attól, hogy drága lenne egy hivatalos szerződés? A kölcsönkérőnek még mindig sokkal olcsóbb, mintha banki hitelt vett volna fel.

Kapcsolódó tartalmak

Kölcsönszerződés

Kölcsönszerződés

A kölcsönadott pénz visszafizetésének legegyszerűbb biztosítéka, ha a kölcsönről közjegyzőnél szerződést kötünk.

Tovább
A barátság igazi próbája: a kölcsön

A barátság igazi próbája: a kölcsön

Tudta, hogy a baráti kölcsönök felét legfeljebb csak részben fizetik vissza?

Tovább
Kölcsönt adott egy barátjának? Ha nincs róla papír, elkezdhet aggódni!

Kölcsönt adott egy barátjának? Ha nincs róla papír, elkezdhet aggódni!

Magyarországon a magánkölcsönök túlnyomó többségéről még mindig nem készül semmilyen írásos dokumentum.

Tovább