Gondot jelenthet az öröklésnél a külföldön kötött házasság?

Gondot jelenthet az öröklésnél a külföldön kötött házasság?

Fiatal koromban Németországban dolgoztam, ott ismertem meg a férjemet, akivel rövidesen össze is házasodtunk. Később visszaköltöztünk Magyarországra, saját vállalkozásba kezdtünk és három gyermekünk is született. Számítani fog az öröklésnél, hogy nem Magyarországon házasodtunk?

Ma már egyáltalán nem ritka, hogy egy magyar pár külföldön mondja ki a boldogító igent vagy hogy valaki más nemzetiségű emberrel kösse össze az életét egy idegen országban. Ugyanakkor a magyar állampolgárokat a jog kötelezi arra, hogy Magyarországon is anyakönyveztessék a külföldön kötött házasságukat, akár terveznek visszatérni Magyarországra, akár nem. Ennek elmulasztása sok kellemetlenséget okozhat egy magyarországi hagyatéki eljárásnál.

A magyarországi anyakönyvezési eljárás során a hatóság megvizsgálja, hogy a külhoni házasságkötés megfelel-e a külföldi és a magyar jognak is. Ha a férj és a feleség más ország állampolgárai, feltétel, hogy a saját országuk joga szerint se legyen akadálya az esküvőnek. Erre azért is szükség van, hogy például ne lehessen elmenekülni egy még fennálló házasság elől, majd egy másik országban újraházasodni.

Ha a pár Magyarországon él, de nem esnek túl ezen a procedúrán, és nem anyakönyveztetik a külföldön kötött házasságot, az öröklési procedúra hosszú ideig elhúzódhat. A közjegyző ugyanis mindaddig nem adhatja át az özvegynek az örökségét, amíg be nem mutatja a magyar házassági anyakönyvi kivonatot. Vagyis az öröklés szempontjából nem az számít, hogy hol kötötték a házassággot, hanem az, hogy Magyarországon is anyakönyveztették-e.

Hogyan lehet elismertetni a külföldön kötött házasságot?

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy a házasságkötésre vonatkozó szabályok országonként változnak, ezért aki külföldön szeretne házasságot kötni, az adott ország hatóságaitól kaphat pontos tájékoztatást a házasságkötés feltételeiről, a szükséges dokumentumokról és azok formai követelményeiről. Emellett érdemes megismerkedni a helyi családjogi szabályokkal, szokásokkal, hagyományokkal is, mert ezek jelentősen eltérhetnek a magyarországiaktól.

A házasság magyarországi anyakönyveztetéséhez a párnak először is ki kell töltenie egy kérelemnyomtatványt, amelyen nyilatkozniuk kell a házassági névviselésről, illetve a születendő gyermekek születési családi nevéről is. Ezen kívül be kell küldeniük a személyi igazolványuk vagy útlevelük másolatát és a magyar állampolgárságú fél születési anyakönyvi kivonatának másolatát is. Szükségük lesz még az eredeti külföldi házassági anyakönyvi kivonatra, hiteles magyar nyelvű fordítással és szükség esetén megfelelő hitelesítéssel ellátva (Apostille, diplomáciai felülhitelesítés). Amennyiben valamelyik fél korábban már volt házas, a korábbi házasság megszűnését is igazolnia kell, például jogerős bontóítélettel vagy özvegység esetén halotti anyakönyvi kivonattal.

Az anyakönyvezési kérelmet a Konzuli Szolgálat honlapjáról lehet letölteni.