Permegelőzés

A közjegyzők a permegelőzés és perelkerülés szakemberei, akik számos esetben tudnak segíteni, hogy minél kevesebb jogvita kerüljön a bíróságok elé. Az előzetes bizonyítási eljárás során a közjegyző a pereskedés megelőzése, illetve az egyezségkötés elősegítése érdekében például tanúkat hallgathat meg, szemlét tarthat, vagy igazságügyi szakértőt rendelhet ki.  Amennyiben később mégis bírósághoz fordulnának a felek, a közokiratban, illetve – igazságügyi szakértő kirendelése esetén – a szakvéleményben rögzített bizonyítékok a per előkészítését segíthetik, és annak lefolyását gyorsíthatják.

A permegelőzés egy másik módjaként 2018. január 1-jétől már a közjegyzők előtt is kérelmezhető az egyezségi kísérletre idézés polgári ügyekben. Legyen szó akár tartozásról, hibásan vagy egyáltalán nem teljesített szerződésről, örökösödési vitáról, a közjegyző írásba foglalja és jóváhagyja a mindkét fél számára elfogadott egyezséget, nem kell ezért bírósághoz fordulni. A közjegyző előtt kötött egyezség ugyanolyan hatályú lesz, mintha azt bírósági ítéletben mondták volna ki, és azonnal végrehajthatóvá válik, amennyiben az egyezséget valamelyik fél nem tartja be.

Közjegyző előtti egyezségi eljárás

Közjegyző előtti egyezségi eljárás

Hatékony megoldás lehet, ha a felek elkerülnék a hosszadalmas pereskedést, de szeretnének mindkét fél számára erős biztosítékot.

Tovább
Előzetes bizonyítás

Előzetes bizonyítás

Magánszemélyek és cégek jogvitáik során többnyire azért fordulnak bírósághoz, hogy bebizonyítsák vélt vagy valós igazukat.

Tovább
Igazságügyi szakértő kirendelése

Igazságügyi szakértő kirendelése

Valamely jelentős tény megállapításához különleges szakértelemre van szükség, lehetőség van igazságügyi szakértő kirendelésére.

Tovább
Ténytanúsítás

Ténytanúsítás

A tényekkel nem elég tisztában lenni, azokat – egy jogvita esetén – be is kell tudni bizonyítani.

Tovább
Fizetési meghagyásos eljárás

Fizetési meghagyásos eljárás

Ha tartoznak Önnek,és pénzét szeretné gyorsan, pereskedés nélkül visszaszerezni, kezdeményezzen fizetési meghagyásos eljárást.

Tovább

Ajánló