Hiteles másolat készítése

Hiteles másolat készítése

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

A másolatok hitelesítése során a közjegyző azt tanúsítja, hogy a másolat a közjegyző előtt felmutatott eredeti okirattal mindenben megegyezik. A közjegyzői hiteles másolat az eredeti okirattal azonos hatályú, azaz ugyanolyan bizonyító erejű dokumentum. A másolatok hitelesítése elektronikus úton is elkészíthető, a közjegyző az elektronikus úton készített másolatot és kivonatot minősített elektronikus aláírással látja el.

A másolathitelesítés során bárki eljárhat, tehát az eljárása során a közjegyző nem vizsgálja, hogy kinek van szüksége a hiteles másolatra, bárki elmehet (pl. családtag, ismerős), akire az eredeti dokumentumot rá merjük bízni.

 

Milyen dokumentumok szükségesek a hiteles másolat készítéséhez?

  • Az ügyfél személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája,
  • az EREDETI dokumentum, amelyről a másolat hitelesítését kérik (eredetinek minősül minden olyan dokumentum, melyen eredeti aláírás, pecsét vagy bélyegzőlenyomat, vagy más eredeti megjelölés szerepel).

 

Mennyibe kerül a hiteles másolat készítése?

Az okiratról készült másolat, kiadmány és kivonat hitelesítésének díja 750 forint/oldal + dokumentumonként 150 forint leírási díj. Ha az okirat kizárólag vagy túlnyomórészt számokból áll vagy idegen nyelven készült, a fenti díj kétszeresébe kerül.

Az oldalon feltüntetett adatok csak tájékoztató jellegűek, az adott közjegyzői eljárásban fizetendő díjról minden esetben az eljáró közjegyzőtől kérjen tájékoztatást!

 

Melyik közjegyzőhöz fordulhat?

Hiteles másolat készítéséért bármelyik közjegyzőhöz fordulhat, javasoljuk, hogy keresse az Önhöz legközelebbi közjegyzői irodát. Ha idegen nyelvű másolat hitelesítési záradékra van szüksége, akkor érdemes az adott nyelvi jogosítvánnyal rendelkező irodát megkeresni.

 

Kapcsolódó tartalmak

Mit keres egy közjegyző a tehetségkutatón?

Mit keres egy közjegyző a tehetségkutatón?

Megmutatjuk, mit csinál a közjegyző a színfalak mögött, miért és hogyan rögzíti az események minden apró momentumát.

Tovább
Aláíráshitelesítés

Aláíráshitelesítés

Közbeszerzésekhez szükséges kizáró okokra vonatkozó nyilatkozatok, illetve egyéb nyilatkozatok esetén is aláíráshitelesítésre van szükség.

Tovább
Aláírási címpéldány

Aláírási címpéldány

Az aláírási címpéldány a cégeket képviselő tisztségviselők aláírásképének azonosítására szolgál.

Tovább