Mit keres egy közjegyző a tehetségkutatón?

Mit keres egy közjegyző a tehetségkutatón?

Belegondolt már, miért van szükség közjegyzőre a lottósorsolásokon? Hogy mit is csinál a tehetségkutató műsorok egyetlen „hivatalos” szereplője? Akiről csak annyit tudunk, hogy mindent rendben talált, de csak a legritkább esetben látjuk? Most megmutatjuk, mit csinál a közjegyző a színfalak mögött, miért és hogyan rögzíti az események minden apró momentumát és őrködik a sorsolás vagy a szavazás tisztasága felett.

A közjegyző munkája kétségtelenül nem a tartozik a tehetségkutatók és a sorsolások legizgalmasabb jelenetei közé, szerepük azonban annál fontosabb, hiszen a közjegyző jelenléte és tanúsítása biztosítja, hogy utólag ne lehessen kétségbe vonni a szavazás, vagy sorsolás eredményét. A közjegyző mint független és pártatlan hatóság van jelen, és az általa készített jegyzőkönyv a garancia arra, hogy minden a szabályoknak megfelelően, tisztán, befolyásolás nélkül történt a sorsolás vagy szavazás alatt. Közjegyző mindent lejegyez, ami fontos lehet az esemény szempontjából, így akár azt is, ha a műsorvezető véletlenül hibás szavazatszámokat közöl, majd azt is, ha utána korrigálja a tévedését. Mindezt legtöbbször a színfalak mögött teszi.

„A mi munkánk a háttérben zajlik. A Dal műsorában nem is találkoztam a szereplőkkel, én abban a helyiségben tartózkodtam, ahol a számítógépek és technikusok voltak, és jegyzőkönyvben rögzítettem a szavazás eredményét” – meséli munkájáról Dr. Molnár Judit, közjegyző, aki A Dal mellett az Áll az alku! című televíziós vetélkedőben is ügyelt a szavazás tisztaságára. - Soha nem merült fel bennem még a gyanú árnyéka sem, hogy kívülről befolyásolhatják a szavazás eredményét – mondja Dr. Molnár Judit, aki az „Áll az alkuban” személyesen tette bele az ezüst bőröndökbe a nyeremény összegét szimbolizáló cédulákat. „Rajtam kívül senki nem tudta, mit rejtenek az egyes bőröndök. Soha senki nem is próbálta kideríteni, hogy melyikben mi van. Az eseményeket pontról pontra folyamatosan jegyzőkönyvbe kell venni, ezzel is dokumentálva a játék tisztaságát” – foglalja össze a nyereményjátékok, sorsolások és szavazások hiteles tanúsításának lényegét a közjegyző.

Sorsolások és nyereményjátékok

A közjegyzőnek az illetékességi területén – nem ám akárhol – lehetőségük van a nyereményjátékokat helyszíni munka keretében is tanúsítani. A sorsolás történhet televíziós-, vagy rádióműsor keretében is, sőt az internetes alapú játékok tanúsítása is lehetséges. A közjegyzői jelenlét minden esetben ugyanarról szól: tanúsítani a közjegyző jelenlétében történteket, ezen keresztül pedig végső soron biztosítani a törvényességet bármilyen sorsolásról is legyen szó. Például a közjegyző által készített sorsolási jegyzőkönyvvel közhitelesen igazolható, hogy a közjegyző jelenlétében történt események mindenben megfeleltek a nyereményjáték szabályzatában foglaltaknak.

No persze az emberi képzelet nem ismer határokat, így a lottósorsolással kapcsolatban is többféle mítosz is létezik az emberek fantáziájában: egyesek szerint a sorsológép jeladó vagy mágnes segítségével választja ki a számokat, mások úgy vélik, hogy a golyók méretével, hőmérsékletével, tapinthatóságával lehet trükközni. Ha valaki, Dr. Kálóczi József közjegyző biztosan tudja, hogy ez nem lehetséges, hiszen több, mint két évtizede felügyeli a játék tisztaságát:


Szerencse híradó

„Az egész sorsolás rendszere úgy van felépítve, és olyan biztonsági elemekkel terhelt, ami teljességgel kizárja, hogy valaha is csalás történjen az ötös lottó sorsolás menetében” – mondja abban a videóban, amelyben töviről hegyire bemutatja a SzerencseSzombat eseményeit. Attól a perctől, hogy a közjegyző megérkezik, és felnyitja azt a leplombált helyiséget, ahol a sorsolás eszközei találhatók, egészen addig a pillanatig, amíg újra elzárják oda azokat.