Idősek, figyelem! Így lehet a halaszthatatlan hivatalos ügyeket meghatalmazással intézni

Idősek, figyelem! Így lehet a halaszthatatlan hivatalos ügyeket meghatalmazással intézni

Mit tehetünk, ha halaszthatatlan hivatalos ügyet kell elintéznünk, szerződést kellene aláírnunk, de nem tudunk elmenni személyesen? Hogyan járjunk el, ha idős hozzátartozónk helyett inkább mi mennénk el a postára átvenni egy fontos küldeményt? A hivatalos ügyek intézése a következő hetekben nemcsak akadályokba ütközhet, hanem – főként az időseknek – kifejezetten nem is ajánlott. Megmutatjuk milyen formában, és kinek milyen ügyben adható meghatalmazás.

Minden esetben, amikor tehetjük, és erre a jogszabály lehetőséget ad, intézzük az ügyeinket elektronikusan. Az adott ügy e-ügyintézési lehetőségével kapcsolatban kérjen tájékoztatást az illetékes szervtől. 

A meghatalmazás formai követelményei

  1. Alapszabály, hogy mindig az adott ügyben illetékes szerv elvárásainak tartalmi és formai szempontból is megfelelő meghatalmazást kell készíteni. Az ügyintézés előtt érdeklődjön a meghatalmazás formai követelményeiről az adott szervtől, nehogy feleslegesen menjen ügyet intézni, és arra is érdemes rákérdezni, van-e formanyomtatvány a meghatalmazáshoz.

 

  1. Ha a meghatalmazást az elejétől a végéig saját kézzel írjuk, és a végén aláírjuk, akkor nincs szükség tanúkra.

 

  1. Ha nyomtatott formában készül a meghatalmazás, akkor két tanúra is szükség van. (A két tanú kiváltható, ha a dokumentumot közjegyző jelenlétében írjuk alá.)

 

  1. A közjegyzői okiratba foglalt, vagy aláírás-hitelesítéssel ellátott meghatalmazás szinte minden hatóságnál, intézménynél felhasználható. Amennyiben közjegyzőhöz fordulna, mindenképpen érdeklődjön az adott közjegyzői irodában (telefonon vagy e-mailen) a tényleges ügyfélfogadás rendjéről és idejéről. Közjegyzőkereső: https://start.mokk.hu/kozjegyzokereso.html#x

 

Kinek adhatunk meghatalmazást?

  1. Az egyszerű polgári jogi ügyletekben (például adásvételi szerződés, ingatlan kiadás, autóvásárlás) bárki meghatalmazható – akár 14. életévét betöltött kiskorú is.
  2. Egyes ügyekben – például egy hagyatéki tárgyalás – nem hatalmazhatunk meg akárkit a képviseletünkre, csak törvényben meghatározott személyeket (pl. egyeneságbeli rokon, testvér, ügyvéd). Szerteágazó, bonyolult ügyben érdemes ügyvédet meghatalmazni.
  3. Ha nem csak banki és postai, hanem egyéb hivatalos ügyek intézésére hatalmaz meg valakit – például ha valaki vállalkozása ügyeinek intézését rábízza a cégben szintén tag társára – nem feltétlenül lesz elegendő a magánokiratba foglalt meghatalmazás. Ebben az esetben érdemes ügyvédet megbízni, vagy közjegyzőhöz fordulni és közokiratba foglaltatni a meghatalmazást. Meghatalmazást egy adott ügyben, vagy az ügyek egy meghatározott csoportjában érdemes adni (például banki ügyek vagy hivatalos iratok átvétele.).