Idősek, figyelem! Így lehet a halaszthatatlan hivatalos ügyeket meghatalmazással intézni

Idősek, figyelem! Így lehet a halaszthatatlan hivatalos ügyeket meghatalmazással intézni

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Mit tehetünk, ha halaszthatatlan hivatalos ügyet kell elintéznünk, szerződést kellene aláírnunk, de nem tudunk elmenni személyesen? Hogyan járjunk el, ha idős hozzátartozónk helyett inkább mi mennénk el a postára átvenni egy fontos küldeményt? A hivatalos ügyek intézése a következő hetekben nemcsak akadályokba ütközhet, hanem – főként az időseknek – kifejezetten nem is ajánlott. Megmutatjuk milyen formában, és kinek milyen ügyben adható meghatalmazás.

Minden esetben, amikor tehetjük, és erre a jogszabály lehetőséget ad, intézzük az ügyeinket elektronikusan. Az adott ügy e-ügyintézési lehetőségével kapcsolatban kérjen tájékoztatást az illetékes szervtől. 

A meghatalmazás formai követelményei

  1. Alapszabály, hogy mindig az adott ügyben illetékes szerv elvárásainak tartalmi és formai szempontból is megfelelő meghatalmazást kell készíteni. Az ügyintézés előtt érdeklődjön a meghatalmazás formai követelményeiről az adott szervtől, nehogy feleslegesen menjen ügyet intézni, és arra is érdemes rákérdezni, van-e formanyomtatvány a meghatalmazáshoz.

 

  1. Ha a meghatalmazást az elejétől a végéig saját kézzel írjuk, és a végén aláírjuk, akkor nincs szükség tanúkra.

 

  1. Ha nyomtatott formában készül a meghatalmazás, akkor két tanúra is szükség van. (A két tanú kiváltható, ha a dokumentumot közjegyző jelenlétében írjuk alá.)

 

  1. A közjegyzői okiratba foglalt, vagy aláírás-hitelesítéssel ellátott meghatalmazás szinte minden hatóságnál, intézménynél felhasználható. Amennyiben közjegyzőhöz fordulna, mindenképpen érdeklődjön az adott közjegyzői irodában (telefonon vagy e-mailen) a tényleges ügyfélfogadás rendjéről és idejéről. Közjegyzőkereső: https://start.mokk.hu/kozjegyzokereso.html#x

 

Kinek adhatunk meghatalmazást?

  1. Az egyszerű polgári jogi ügyletekben (például adásvételi szerződés, ingatlan kiadás, autóvásárlás) bárki meghatalmazható – akár 14. életévét betöltött kiskorú is.
  2. Egyes ügyekben – például egy hagyatéki tárgyalás – nem hatalmazhatunk meg akárkit a képviseletünkre, csak törvényben meghatározott személyeket (pl. egyeneságbeli rokon, testvér, ügyvéd). Szerteágazó, bonyolult ügyben érdemes ügyvédet meghatalmazni.
  3. Ha nem csak banki és postai, hanem egyéb hivatalos ügyek intézésére hatalmaz meg valakit – például ha valaki vállalkozása ügyeinek intézését rábízza a cégben szintén tag társára – nem feltétlenül lesz elegendő a magánokiratba foglalt meghatalmazás. Ebben az esetben érdemes ügyvédet megbízni, vagy közjegyzőhöz fordulni és közokiratba foglaltatni a meghatalmazást. Meghatalmazást egy adott ügyben, vagy az ügyek egy meghatározott csoportjában érdemes adni (például banki ügyek vagy hivatalos iratok átvétele.).