Rokonok-e az élettársak?

Rokonok-e az élettársak?

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Kaphatnak-e az élettársak gyermekük után családi pótlékot, és felvehetik-e a népszerű családtámogatási kedvezményt, a CSOK-ot? Vajon jár özvegyi nyugdíj az elhunyt élettárs után? Milyen esetekben kell bizonyítaniuk az élettársaknak összetartozásukat? Utánajártunk az élettársi kapcsolat során leggyakrabban felmerülő kérdéseknek.

Egyre több kisgyermek születik olyan családba, amelyben a szülők nem házasodnak össze, hanem élettársi kapcsolatban, azaz érzelmi és gazdasági közösségben élnek egymással. Sokan választják ezt a lehetőséget, főként azért, mert nem szükséges hozzá semmilyen papír, és létrejön magától a ténytől, hogy a felek az együttélést választják. Ennek ellenére kevesen vannak tisztában azzal, hogy egy élettársi kapcsolatra más szabályok vonatkoznak, mint egy házasságra. 

 Sokan nem tudják, hogy az élettársak nem számítanak közeli hozzátartozónak, együttélésük alatt is önálló vagyonszerzők, törvény szerint nem örökölnek egymás után, egymás közötti ajándékozás esetén pedig illetéket kell fizetniük. De joguk van például információt kapni párjuk egészségügyi állapotáról, sőt, a házasokhoz hasonló kedvezmények is megilletik őket, ezekhez azonban az esetek jelentős részében bizonyítaniuk kell a kapcsolatuk fennállását. Ahhoz, hogy hozzájuthassanak bizonyos munkahelyi kedvezményekhez, szociális juttatásokhoz, családi adókedvezményhez vagy özvegyi nyugdíjhoz, - a kedvezményről döntő szerv elvárása esetén - az élettársaknak célszerű közjegyzőhöz fordulniuk, ugyanis a közjegyző közokiratba foglalhatja a kapcsolatuk fennállásáról szóló nyilatkozatukat, melybe belefoglalhatják azt is, hogy mikortól áll fenn élettársi viszonyuk. Ezen felül az élettársaknak lehetőségük van kérelmezni felvételüket a közjegyzők által vezetett Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába (ÉNYNY), de ebben az esetben a nyilvántartásba vétel csak az oda történő bejegyzés napjától könnyíti meg az élettársi kapcsolat fennállásának bizonyítását.  .

 A közjegyzői okiratba foglalt élettársi nyilatkozatra számtalan esetben szükség lehet. Például akkor, ha bizonyos adókedvezményre tartanak igényt, de a munkáltató is el fogja kérni ezt a dokumentumot, ha az élettársak valamilyen munkahelyi támogatásban szeretnének részesülni, vagy szolgálati lakást igényelnének. Az élettársak lombikprogramba is csak akkor vághatnak bele, ha közokiratba foglaltan nyilatkoznak kapcsolatuk fennállásáról. A közokiratba foglalt élettársi nyilatkozat tehát bármely hatóságnál, intézménynél felhasználható minden olyan esetben, amelyben az élettársi kapcsolat fennállásának, időtartamának igazolására van szükség. Ugyanakkor fontos tudni, hogy nem minden esetben elegendő ez a közokiratba foglalt nyilatkozat, előfordulhat – például vagyonmegosztásnál –, hogy kifejezetten az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába történő nyilatkozat-rögzítést követelik meg az élettársaktól.




Kapcsolódó tartalmak

Házasságban él? 4+1 dolog, amit érdemes tudnia a vagyonáról

Házasságban él? 4+1 dolog, amit érdemes tudnia a vagyonáról

Kié lesz az autó, amit a feleség kapott a bácsikájától nászajándékba, vagy a festmény, amit a férj kapott a nagypapától örökségként?

Tovább
Életben társ, vagyonban nem? Kisemmizhetnek-e a szakítás után?

Életben társ, vagyonban nem? Kisemmizhetnek-e a szakítás után?

Mi történik, ha a szépen induló kapcsolat csúnya véget ér, és a volt élettárs többet követel, mint amennyi jár neki? 

Tovább