Hogyan ismerhető fel a valódi közjegyző?

Hogyan ismerhető fel a valódi közjegyző?

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Csalók sajnos az élet számos területén próbálnak hazugsággal pénzhez jutni. Gyakran nemlétező tartozásról küldenek fizetési felszólítást egy szolgáltató nevében, vagy adathalászattal próbálnak személyes adatokat kicsalni, hogy hozzáférjenek az áldozatuk bankszámlájához. Nemrég valódi közjegyzők nyilvánosan elérhető adataival éltek vissza csalók, így próbáltak „eladni” egy ingatlant, amely nem is volt az övék. A jól kitalált átveréseket sokszor nehéz felismerni, de sokat tehetünk azért, hogy ne legyünk áldozatok. Összefoglaljuk, hogyan lehet felismerni, valódi közjegyzővel van-e dolgunk.

Az internet hemzseg a felvett telefonos csalási kísérletektől, és szinte alig akad valaki, aki ne kapott volna már magyartalanul megfogalmazott, helyesírási hibákkal teli fizetési felszólítást e-mailben vagy SMS-ben egy nemlétező tartozásról. A technika fejlődésével a különböző csalási kísérletek már a mindennapok részévé váltak, azonban az átlátszó, rosszul felépített próbálkozásokat nem nehéz felismerni. De mi a helyzet akkor, ha egy jól kitalált átverésben találjuk magunkat, ahol fel sem merül, hogy csalás áldozatai lehetünk?

Pontosan ez történt 2021 novemberében, amikor csalók valódi közjegyzők nyilvánosan elérhető adataival éltek vissza, közjegyzőnek adták ki magukat, és ingatlaneladást színlelve próbáltak pénzt kicsalni jóhiszemű emberektől. Még egy irodahelyiséget is béreltek, ahol feltüntették a közjegyző nevét, hogy ott fogadják az ügyfeleket. A csalásra csak véletlenül derült fény, ugyanis az általuk megadott mobilszámon egy alkalommal nem voltak elérhetőek, ezért a vásárló a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) honlapján megkereste és felhívta a valódi közjegyzői iroda vezetékes számát. A csalók ebben az esetben arra építettek, hogy kevesen kérdőjelezik meg egy hivatalos személy hitelességét. De mégis, hogyan ismerhetjük fel, hogy valódi közjegyzővel kerültünk kapcsolatba?

Így ismerhető fel a valódi közjegyző

  • A közjegyzők általában nem leveleznek ingyenes e-mail-címről, hanem hivatalos e-mail címet használnak. A MOKK honlapján található keresőfelületen minden közjegyző elérhetősége megtalálható, a legtöbb irodának például van vezetékes telefonszáma. A hivatalos e-mail-címen vagy telefonszámon egyszerűen utána lehet járni, hogy a közjegyző valóban tud-e az adott ügyről.

  • A közjegyzői iroda pontos címe leellenőrizhető a MOKK honlapján. Amennyiben közjegyzői irodába hívják az ügyfeleket, az iroda címének egyeznie kell a MOKK honlapján megtalálható címmel, az épületen emellett magyar címerrel ellátott tábla is jelzi a közjegyzői irodát.

  • Ha a közjegyző vagy a közjegyzőhelyettes hivatalos ügyben külső helyszínen jár el, kérésre fényképes igazolvánnyal tudja igazolni magát.

  • Fontos tudni, hogy a közjegyző minden eljárást egyedi ügyszámmal lát el. Amennyiben valaki kétséget kizáróan szeretne megbizonyosodni arról, hogy ügyében ténylegesen zajlik-e már eljárás az adott közjegyzőnél, az ügyszám alapján tájékoztatást kérhet a hivatalos elérhetőségeken. Azonban nem jelenti automatikusan, hogy a közjegyző nem tud az adott ügyről, ha a másik fél nem tud ügyszámot mondani kérésünkre sem.

  • Lényeges az is, hogy közjegyzői okiratok esetén, például egy adásvételi szerződésnél az eladónak és a vevőnek (vagy meghatalmazottjaiknak) személyesen kell megjelenniük, és igazolniuk a személyazonosságukat.

  • A közjegyző e-mailben sosem küld fizetési kötelezettséget tartalmazó határozatot anélkül, hogy előtte más módon ne küldte volna meg vagy adta volna át azt, például az okirat készítésekor, postai úton hivatalos iratként vagy elektronikusan a közjegyző hivatali tárhelyéről.

  • Fontos tanács az ingatlanvásárlóknak, hogy a tulajdoni lap megtekintése és a szerződés (vagy előszerződés) megkötése előtt semmiképp se fizessenek ki előleget, foglalót vagy vételárat az eladónak.