Előzetes bizonyítás

Előzetes bizonyítás

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Magánszemélyek és cégek jogvitáik során többnyire azért fordulnak bírósághoz, hogy bebizonyítsák vélt vagy valós igazukat. Előfordulhatnak viszont az életben olyan helyzetek, amikor a bizonyítékok összegyűjtésére bírósági eljáráson kívül merül fel szükség. Különösen olyan esetekben lehet fontos az előzetes bizonyítás, ha egyes tényeket a későbbiekben már nem, vagy csak nagyon körülményesen lehetne bizonyítani, mert megsemmisülhetnek, eltűnhetnek (például egy ingatlanba beépített anyagok minőségi kifogásánál). Ez az eljárás nem csak előkészítheti a perbeli sikeres bizonyítást, hanem bizonyos helyzetekben így akár el is kerülhető a per.

Az eljárások eredményeként keletkezett bizonyítási eszközök (tanúvallomás, szakértői vélemény, helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv stb.) ugyanolyan bizonyító erővel rendelkeznek, mintha a bizonyítást maga a bíróság rendelte volna el. További előnye az eljárásnak, hogy gyorsítja az esetleges peres eljárást, és 50%-os kedvezmény jár a peres illetékből az előzetes bizonyítást kezdeményező félnek, ha mégis perre kerülne sor. Nem kerülhet sor ugyanakkor az előzetes bizonyításra, ha az ügyben már peres eljárás van folyamatban.


Miért jár jól, ha közjegyzőhöz fordul előzetes bizonyításért?

  • A közjegyző ugyan nem dönt az adott jogvitában, de azáltal, hogy előzetes bizonyítást rendel el, az így nyert bizonyítékot a kérelmező a bíróság előtt peres eljárásban felhasználhatja. A közjegyző - előzetes bizonyítás keretében - elvégezheti mindazon bizonyítási eljárásokat, amelyeket a bíróság is, azaz tanúkat hallgathat meg, szemlét tarthat, okiratot tekinthet meg, vagy igazságügyi szakértőt rendelhet ki. A bizonyítékok gyakran elegendők ahhoz, hogy a jogvitában részt vevő másik fél elismerje a felelősségét, és önként teljesítsen, vagy megegyezhetünk vele peren kívül.
  • E közjegyzői eljárások esetében nagyon magas a peren kívüli egyezségek aránya. Az előzetes bizonyítás, a ténytanúsítás és szakértői vélemény általában mindkét felet meggyőzi, és emiatt sokkal könnyebben meg tudnak állapodni. A közjegyző a felek kérelmére okiratba tudja foglalni az egyezséget, amely végrehajtható, tehát ugyanúgy kikényszeríthető, mint a bíróság előtt kötött egyezség vagy az ítélet.


Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes bizonyítás kérelmezéséhez?

  • A kérelmező személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája,
  • Cégek esetén cégjegyzékszám vagy adószám (a cégkivonat lekérdezéséhez),
  • A megfelelő tartalmú kérelem benyújtása.

A kérelmet írásban lehet előterjeszteni, vagy az illetékes közjegyzőnél jegyzőkönyvbe lehet mondani. A kérelemnek tartalmaznia kell: 

  • az eljárás lefolytatására irányuló kérelmet,
  • a kérelem előterjesztésének indokait,
  • a rövid tényállást,
  • az illetékes közjegyző megjelölését, a közjegyző illetékességének megállapításához szükséges adatokat,
  • a kérelmező nevét, lakóhelyét (székhelyét),
  • a bizonyítani kívánt tényeket és az azokra vonatkozó bizonyítékokat,
  • azokat a körülményeket, amelyeknek alapján előzetes bizonyításnak helye van,
  • az igazságügyi szakértő kirendelése iránti kérelmet, ha a kérelmező szerint az eljárás lefolytatásához igazságügyi szakértő kirendelése szükséges,
  • a törvény által meghatározott esetben az ellenfél nevét és lakóhelyét (székhelyét).

 

Melyik közjegyzőhöz fordulhat?

A kérelmet a kérelmező lakóhelye, tartózkodási helye vagy a bizonyítás helye szerinti közjegyzőnél lehet előterjeszteni. Ha azonban az előzetes bizonyítás nem a közjegyző hivatali helységében történik, azaz helyszíni eljárásra van szükség, akkor csak az adott területen illetékes közjegyző járhat el.

 

 

Kapcsolódó tartalmak

Igaza van? Bizonyítsa be!

Igaza van? Bizonyítsa be!

Hogyan lehet igazolni, hogy valami ott, akkor és épp úgy történt, ahogy történt?

Tovább
7+1 tuti tipp, hogy gondtalanul teljen a nyár!

7+1 tuti tipp, hogy gondtalanul teljen a nyár!

Mit vigyünk magunkkal, ha nem akarjuk, hogy meggyűljön a bajunk a hatóságokkal? 

Tovább
Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Építkezni, lakást felújítani többnyire örömteli esemény, de könnyen válhat lidérces álommá.

Tovább