Miért kell még a közjegyzőhöz is elmenni egy lakáshitel felvételekor?

Miért kell még a közjegyzőhöz is elmenni egy lakáshitel felvételekor?

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Akinek már fel kellett vennie jelzáloghitelt egy ingatlan megvételéhez, pontosan tudja, hogy mekkora nyűg, rohangálás, feleslegesnek tűnő adminisztráció a folyamat. Hiába élünk az internet és az elektronikus ügyintézés korában, a kölcsön felvételéhez számtalan papír kitöltésére, személyes ügyintézésre, időnként várakozásra kell készülni a bankfiókban, a biztosítónál vagy a földhivatalnál. Mindezek mellett pedig még a közjegyzőhöz is elküldenek a bank munkatársai. Erre miért van szükség? 

A lakáscélú kölcsönöknél törvény kötelezi a bankokat arra, hogy a jelzáloghitel-szerződést közjegyzői okiratba foglalják. Ez biztosítékot jelent a pénzintézetnek, hogy az adós betartja a szerződésben vállaltakat. A közjegyzői okiratba foglalt kötelezettségek ugyanis közvetlenül végrehajthatók. Ennek hiányában, ha egyszerre sok adós nem fizetné a törlesztőrészletét, akkor a bank nehéz helyzetbe kerülhet, ez pedig akár az egész nemzetgazdaságot rosszul érintheti. A közjegyzői okirat tehát közvetve a teljes hazai pénzügyi rendszer stabilitását szolgálja.

Nemcsak ezért fontos azonban a közjegyző közreműködése a jelzáloghitel-szerződésekben. Az egész, többhetes vagy gyakran többhónapos hitelfelvételi folyamatban ugyanis a közjegyző az egyetlen, aki pártatlan félként tájékoztatja a kölcsönt felvevőt. Ismerteti a sokszor rendkívül bonyolult, jogi szakszavakat tartalmazó szerződés tartalmát, a kérdésekre magyarázatot ad, hogy semmi ne maradjon tisztázatlan. 

A közjegyzők tapasztalatai szerint nagy szükség an erre, mert sok a kérdés és a félreértés a hitelfelvevők között. Gyakran nincsenek például tisztában az emberek, mit jelent a közvetlen végrehajtás, azaz, hogy ha valaki nem fizeti rendben a törlesztőrészletet, akkor bírósági eljárás nélkül, közvetlenül elindíthatják a végrehajtást ellene, és elveszítheti lakása tulajdonjogát. Számos adóstárs csak a közjegyzőnél szembesül azzal, hogy az adósok egyetemleges felelőssége alapján ő is a teljes vagyonával felel a hitel teljes visszafizetéséért. 

Sokszor abban is bizonytalanok a kölcsönt igénylők, hogy pontosan miről is szól a rögzített kamatperiódus, milyen feltételekkel és mikor változhatnak a hitelkamatok. A fix törlesztő ugyanis gyakran csak néhány évig fix, nem pedig a kölcsön teljes futamideje alatt. Emellett például az előtörlesztés részletei és költségei sem mindig tiszták a leendő adósok egy részénél. 

A közjegyző a hitel számos egyéb jogi vonatkozásáról is ad jogi tájékoztatást: például arról, hogyan osztoznak a házas- vagy élettársak a felelősségben, kihathat-e a hitel az öröklésre, vagy kiadható, eladható, esetleg elajándékozható-e a hitel miatt zálogjoggal megterhelt ingatlan?

Nagyon fontos, hogy miután a hitelfelvevő választ kapott a kérdéseire a közjegyzőnél, világosak lettek számára az addig esetleg homályos részletek is, még egyszer átgondolhatja, hogy milyen kötelezettséget készül vállalni, valóban képes lesz-e hónapról hónapra törleszteni a részleteket. Ha bizonytalan, akkor akár meg is gondolhatja magát, és elállhat a kölcsön felvételétől. 

Kapcsolódó tartalmak

Lakáshitel-felvétel: a közjegyző volt az igazi meglepetés

Lakáshitel-felvétel: a közjegyző volt az igazi meglepetés

Egy lakáshitel felvétele jellemzően több hónapos folyamat, amely olykor tartogat váratlan és néha kellemetlen meglepetéseket is. 

Tovább
Hitelt vesz fel? Így lehet biztos abban, hogy mit ír alá!

Hitelt vesz fel? Így lehet biztos abban, hogy mit ír alá!

Ön el szokta olvasni a szerződés apróbetűs részeit?

Tovább
7 meglepő tény a közjegyzőkről

7 meglepő tény a közjegyzőkről

Közel húsz éve változatlan díjakkal dolgoznak a közjegyzők. Díjazásukat egy 1991-es igazságügyi miniszteri rendelet határozza meg.

Tovább