Házassági vagyonjog

Házassági vagyonjog

Egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést Magyarországon, évről évre növekszik a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába (HÉVSZENY) tett bejegyzések száma. A tendencia oka nemcsak a válások számának növekedésével magyarázható – a statisztikák szerint mára házasságok több mint 50 százaléka végződik válással –, hanem egyre többen ismerik fel, hogy a vagyonjogi kérdések házasság előtti rendezése nem a bizalmatlanságról, hanem sokkal inkább a házastárs biztonságáról szól. A meglévő vagy szerzett vagyonelemek sorsának tisztázásával számos kockázattól, így egy vállalkozás csődjének, egy nem fizetett hitel vagy károkozás következményeinek terhétől is megkímélhető a másik fél. A szerződés megléte egy esetleges válás során is nagy szolgálatot tesz, hiszen az átlagosan 2-3 évig is elhúzódó bírósági eljárástól kímélhetik meg magukat a házasfelek.

Ki mit hozott a házasságba, és annak felbomlása után mit akar elvinni, például kié lesz a lakás, illetve a hétvégi nyaraló vagy az autó? – általában e vagyontárgyak sorsáról szoktak vitázni váláskor a házasfelek. Ha nem tudnak megegyezni, akkor évekig is elnyúló pereskedés kezdődhet, mely során a bíróság a törvényes vagyonjogi rendszer alapján dönt a vagyon megosztásáról. Akik szeretnék elkerülni a hosszas bírósági bizonyítási procedúrát, illetve a család belső vagyoni viszonyait nem kívánják kiteregetni, jobban teszik, ha a vagyonmegosztást vagy egyéb járulékos kérdéseket közjegyzőnél úgynevezett házassági vagyonjogi szerződésbe foglaltatják, amiben kölcsönösen elismertetik a külön vagyonukat. Azért is szerencsés akár házasságkötés előtt, akár azt követően vagyonjogi szerződésben rendezni az anyagiakra vonatkozó elképzeléseket, mert akkor még a szeretet jegyében, korrekten tudnak gondolkozni a felek. Szemben egy elmérgesedett válóperrel, amikor még egy csészéért is képesek ölre menni. Márpedig a tények azt mutatják, hogy a házasságok több mint 50 százaléka válással végződik. Erre az eshetőségre is jobb tehát mindent előre elrendezni.

A vagyoni viszonyok rendezésére irányuló szerződést jogásznak kell elkészítenie. A házasulandó párok vagy már házastársak a frigyükből eredő egymás közötti vagyoni viszonyaikat teljes körűen, a családjogi törvény rendelkezéseitől eltérően is rendezhetik. Az erről szóló szerződésben a leendő házastársak azt is meghatározhatják, hogy mely tárgyak kerülnek a felek közös-, illetve külön vagyonába. Mint ahogy azt is, ki használja majd a közös lakást, illetve kinek kell azt elhagynia a házasság felbomlása után. A szerződéssel a felek a házassági életközösségük idejére rendezhetik a vagyoni viszonyaikat, rendelkezhetnek a jövőben megszerzendő vagyonuk sorsáról, de a szerződéskötés előtti időszakban szerzett vagyontárgyakról is. A házastársak közös vagyonukat a házasság fennállása alatt, illetve annak megszűnésekor szerződésben is megoszthatják, illetve megszüntethetik.

Házassági vagyonjogi szerződést közjegyzőnél és ügyvédnél is lehet kötni. A közjegyzőnél kötött szerződésnek több előnye is van. Mindenekelőtt az, hogy a közjegyzőnél kötött vagyonjogi szerződés közokirat, amit a közjegyző bejegyez a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába (HÉVSZENY).A nyilvántartásba vétel kizárja, hogy harmadik személy (pl. hitelező) arra hivatkozzon, hogy a szerződés létéről nem tudott. Másik előnye, hogy a közjegyzőnél kötött házassági vagyonjogi szerződés közokirat, így bizonyító ereje a lehető legerősebb lesz. Ezzel szemben azoknak a pároknak, akik ügyvédnél kötöttek házassági vagyonjogi szerződést – ami magánokiratnak minősül – ugyanúgy fel kell keresniük egy közjegyzőt, hogy vegyék a kapcsolatukat nyilvántartásba, ami plusz időt és költséget vesz igénybe.    

Kapcsolódó tartalmak

Ajándékot kaptam! Meg kell osztanom a házastársammal?

Ajándékot kaptam! Meg kell osztanom a házastársammal?

Vannak akik a közösre esküsznek, míg mások még a házastársukkal sem közösködnének, ha vagyonról van szó.

Tovább
Napóleon is megtette a vagyonáért, ön miért ne tenné?

Napóleon is megtette a vagyonáért, ön miért ne tenné?

Nemcsak az osztozkodást könnyíti meg, hanem megvédhetjük vele párunkat a felhalmozott adósságunktól.

Tovább
Házastárs vagy adóstárs? Nem mindegy, mivé lesz életünk szerelme

Házastárs vagy adóstárs? Nem mindegy, mivé lesz életünk szerelme

Hitelt vesz fel, vállalkozik? Így kímélheti meg élete párját, a felvett bankhitel, a befuccsolt vállalkozás nem várt következményeitől. 

Tovább