Napóleon is megtette a vagyonáért, ön miért ne tenné?

Napóleon is megtette a vagyonáért, ön miért ne tenné?

Mindent megterveznek az esküvőre, erre a papírra mégis kevesen gondolnak. Pedig a házassági szerződés nemcsak az osztozkodást könnyíti meg, hanem megvédhetjük vele párunkat a felhalmozott adósságunktól.

„Nem leszek felelős a feleségem adósságaiért és jelzálogkölcsöneiért”. E passzust nem más, mint a világtörténelem legsikeresebb hadvezére, Napóleon foglaltatta bele abba a házassági vagyonjogi szerződésbe, amit Joséphine-nel 1796. március 8-án kötött, egy nappal azelőtt, hogy igent mondtak egymásnak. Cserébe hitvese azt rögzíttette, hogy semmilyen vagyoni közösséget nem vállal jövendőbelijével. 

E kijelentések meglehetősen rideg hangvételének ellenére a szerződés megkötése mögött valójában nem a másikkal szembeni bizalmatlanság állt, jóllehet a szerződést szerkesztő és okiratba foglaló közjegyző közölte az aláírást megelőzően Joséphine-t: "kötelességem figyelmeztetni Önt, hogy ennek az embernek a kardján és a köpenyén kívül egyebe sincsen". (Napóleon ekkor még tüzértiszt volt, Joséphine pedig rendszeres jövedelemmel rendelkezett tengerentúli birtokairól.) 

A talán leghíresebb házassági szerződéséért egy múzeum nem átallott félmillió eurót adni az azt felajánló magánszemélynek egy 2014 szeptemberi árverésen. Az okmány a krónikások szerint a legnagyobb szerelemben született a két fél között. Mivel azonban korábban Joséphine szabados, fényűző életet élt, míg Napóleon harci tevékenysége sem volt kockázatmentes, mindketten úgy tartották tisztességesnek, hogy életmódjuk anyagi következményei ne terheljék a másikat. Ám házassági szerződés ide vagy oda, amikor 1809 decemberében elváltak, Napóleon rendezte Joséphine összes adósságát.

A pár története hűen tükrözi, hogy a frigy előtt, nagy szerelemben kötött házassági vagyonjogi szerződés korántsem a bizalmatlanság jele – ez az idők folyamán mit sem változott. E kontraktusnak jóval inkább az a célja, hogy a párok cselekedeteinek anyagi vonzatai ne terheljék szerettüket. Ilyen például az, ha egyikük a boldogító igent követően nagyobb értékű hitelt vesz fel saját céljaira. Vagy ha a férj a szerencsejátékok rabja – rulettezik, kártyázik vagy sporteseményekre fogad –, a feleség pedig nem tud ellenállni a drága ékszereknek. És akkor még nem is említettük azt, hogy a felek válása esetére milyen jelentős biztonságot jelenthet a vagyoni viszonyok, esetlegesen a lakáshasználat, a gyermekek elhelyezése és tartása vonatkozásában is részletező szabályozást tartalmazó vagyonjogi szerződés.

Megeshet az is, hogy az egyik fél egyéni vállalkozásához kell a pénz, bőven vannak megrendelései, és ezek kielégítéséhez további, jelentős fejlesztésekre van szükség. Ám, ha a hitelt felvevő házastárs munkanélkülivé válik, vagy baleset, betegség következtében már nem tudja folytatni addigi jövedelemszerző tevékenységet, vagy ami a legsúlyosabb: elhalálozik, akkor adósságát a házastársának kell visszafizetnie.

Az olasz tenorfejedelem, Luciano Pavarotti például tíz évvel ezelőtti halálát követően 18 millió eurós adósságot hagyott a nála 34 évvel fiatalabb feleségére és 3 éves kislányukra. Élete utolsó időszakában ugyanis már nem tudott fellépéseket vállalni, a rendkívül drága orvosi kezelések pedig felemésztették a vagyonát. Komár László 6 millió forintos jelzáloghitellel tartozott, amikor 2012 októberében elhunyt, aminek törlesztésével jelentős anyagi problémákat okozott özvegyének.

Mindenki számára ismert és magától értetődő, hogy a házastársak együttesen felelnek az olyan tartozásokért, amelyeket közösen vállaltak. Például a mindkettejük által adóstársként kötött szerződésből származókért. Azzal már kevesen vannak tisztában, hogy az is közös tartozásnak minősülhet, ami a házassági életközösség ideje alatt az egyik fél egyedül vállalt kötelezettségéből keletkezik – hívja fel a figyelmet dr. Parti Tamás közjegyző, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke. Ha például csak az egyik házastárs köt hitelszerződést, akkor az ebből eredő, hitelezővel szembeni tartozásért nem csak az ő külön vagyonával, hanem a közös vagyonnal is, lényegében mindkét házastárs felelős.

A Polgári Törvénykönyv ad ugyan lehetőséget arra, hogy ha az egyik házastárs a másik hozzájárulása nélkül megkötött szerződéssel vagy károkozásával nagymértékű adósságot halmozott fel, és ez olyan mértékű, hogy a  házastársát a vagyonközösség alapján megillető részesedést is veszélyezteti, akkor a bíróság a veszélyeztetett házastárs kérésére a házastársi vagyonközösséget még az együttélés fennállása alatt megszüntesse (amelyre egyébként nem lenne lehetőség). Ebben az esetben azonban egy bíróság előtti bizonyítási eljárásra kell felkészülnie a feleknek, amelynek kimenetele egy jól megszerkesztett vagyonjogi szerződéshez képest bizonytalan.

Ha a felek biztosra akarnak menni, és szeretnék megkímélni magukat attól, hogy az ő terheik a párjuk vállát is terheljék, akkor a legjobb, ha házassági vagyonjogi szerződést kötnek. Ebben ugyanis rendelkezhetnek arról, hogy az életközösségük alatt szerzett vagyonból mi kerüljön az egyik, illetve a másik házastárs különvagyonába, vagy éppen mi legyen közös vagyon és rendelkezhetnek a felek felelősségéről is. Ilyen esetben a különvagyonával a házastárs csak akkor felel a tartozásért, ha a kötelezettséget maga is kifejezetten vállalta, például adóstárs volt a szerződésben. Egyéb esetekben pedig legfeljebb csak a közös vagyonból rá eső részével felel, de különvagyonával nem.

Fontos tudni, hogy a házassági vagyonjogi szerződés létezésének tényét közjegyző előtt központi nyilvántartásban is regisztráltathatjuk. Annak érdekében, hogy ne kelljen annak tényét minden egyes, harmadik felekkel kötött  szerződéskötésnél ismertetni az új szerződő partnerekkel. A házas felek jogviszonyán túlra ugyanis akkor hat ez a szerződés, ha azt nyilvántartásba vetetik, vagy kifejezetten tájékoztatják róla a szerződő partnereket. Ugyanakkor a közjegyző előtt magát a vagyonjogi szerződést is megköthetik a felek. 

Kapcsolódó tartalmak

Ajándékot kaptam! Meg kell osztanom a házastársammal?

Ajándékot kaptam! Meg kell osztanom a házastársammal?

Vannak akik a közösre esküsznek, míg mások még a házastársukkal sem közösködnének, ha vagyonról van szó.

Tovább
Házassági vagyonjog

Házassági vagyonjog

Miért kötnek egyre többen házassági vagyonjogi szerződést?

Tovább
Házastárs vagy adóstárs? Nem mindegy, mivé lesz életünk szerelme

Házastárs vagy adóstárs? Nem mindegy, mivé lesz életünk szerelme

Hitelt vesz fel, vállalkozik? Így kímélheti meg élete párját, a felvett bankhitel, a befuccsolt vállalkozás nem várt következményeitől. 

Tovább