Házastárs vagy adóstárs? Nem mindegy, mivé lesz életünk szerelme

Házastárs vagy adóstárs? Nem mindegy, mivé lesz életünk szerelme

Rémtörténeteket hallani arról, hány házasság romlott meg amiatt, hogy az egyik fél jelentős adósságba verte vállalkozását, majd amikor az befuccsolt, a családi közös pénzből próbálta rendezni tartozását. Mások pedig párjuk halálát követően kerültek koldusbotra, mert csak akkor derült ki, hogy eltávozott szerelmük cégének adósságáért nekik kell helytállniuk. De hogyan kímélhetjük meg életünk párját egy felvett ingatlanhitel, a csődbe ment vállalkozás, vagy egy nagy értékű károkozás terhétől? Mutatunk egy egyszerű, mégis kevesek által kihasznált megoldást arra, hogy baj esetén a vétlen házastársat ne érje anyagi hátrány.  

Sokan vetik bele magukat nagy lendülettel egy-egy reményteljesnek tűnő vállalkozásba, alapvetően azért, hogy ne csak maguknak, hanem a családjuknak is mindenük meglegyen. Amíg fut a szekér, addig ennek előnyeiből a család is részesedik, ha bőven jut egy kényelmes, trendi autóra, egy Balaton-parti nyaralóra vagy külföldi egzotikus utazásokra. És még a vállalkozás által felvett hitelek visszafizetése sem jelent gondot.

Ám a virágzó vállalkozásnak kedvező piaci körülmények akár egyik napról a másikra megváltozhatnak, felbukkanhat egy olyan versenytárs, amely elhappolja a megrendeléseket, vagy a gazdaság egésze kerül lejtmenetbe. Bármilyen okból is következik be a hirtelen váltás, az értelemszerűen lejtőre állítja a vállalkozót és közvetve a szeretteit is. Minden forint kellhet ugyanis a vállalkozás adósságának a rendezéséhez, ennek pedig a családi vagyon is a kárát láthatja.

Nagy lehet a megdöbbenés, amikor a férj vállalkozásának hitelezője a feleség nevén lévő vagyontárgyakra is rá akarja tenni a kezét. Így például hiába vett a férj a felesége nevére egy ingatlant, amikor még hasított a vállalkozása, most azon is túl kell adnia. Sajnos arról is gyakran hallani, hogy csak egy családi tragédia – a vállalkozó halála – kapcsán értesül a házastárs arról, mekkora adósságot kell rendezni, akár a „vétlen” fél vagyonából is.

Nem gondolná, mi mindenre jó a házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződés

Aki igazán szereti a másikat, az feltehetően szeretné megkímélni attól, hogy az ő vállalkozásának a terhei a párját is összenyomják. Sokan nem is tudják, hogy van mód élesen elkülöníteni a felek vagyonát, abból a célból, hogy ha beüt a krach, akkor annak következményeit ne kelljen mindkét félnek viselnie, és a családi vagyon egy részét meg lehessen menteni.

A megoldás, ha a felek elmennek egy közjegyzőhöz vagy ügyvédhez, és házassági vagyonjogi szerződést kötnek. Abban rögzíthetik ugyanis például, hogy a vállalkozást az egyik fél vagyonából alapították, s az annak működtetéséhez majd később felvett hitelek visszafizetésének a terhe is csak az ő, úgynevezett különvagyonát terhelhetik. A házassági vagyonjogi szerződés ugyanis nemcsak a vagyon és a bevételek, hanem az adósságok, hitelek elkülönítéséről is szól. Egy jól megírt szerződéssel sok kellemetlenségtől megkímélhetjük házastársunkat, fontos azonban, hogy csak a jövőre nézve rendezhetjük benne vagyoni viszonyainkat, a múltra nézve már nem.

De ez még nem minden: azt is érdemes lehet  a házassági vagyonjogi szerződésben rögzíteni hogy  az egyikük által felvett – kifejezetten az ő különvagyonát érintő – hitel nem terhelheti a másik házastárs vagyonát.   A házassági vagyonjogi szerződés emellett olyan esetben is segítség lehet, ha a férj nagy összegű kárt okoz a munkahelyén, amiért teljes vagyonával kellene helytállnia.  

A házassági vagyonjogi kérdések rendezése tehát nem a bizalmatlanságról, hanem sokkal inkább a másik házastárs biztonságáról szól. A meglévő vagy szerzett vagyonelemek sorsának tisztázásával számos kockázattól, így egy vállalkozás csődjének, egy nem fizetett hitel vagy károkozás következményeinek terhétől is megkímélhető a másik fél.

Fontos, hogy a vagyonjogi szerződést be kell jegyeztetni a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásába ahhoz, hogy szükség esetén hivatkozni lehessen rá. Ennek érdekében mindenképpen közjegyzőhöz kell fordulnunk, méghozzá ahhoz, akinek az illetékességi területén lakunk közösen, vagy lakik bármelyik házasfél.

Kapcsolódó tartalmak

Ajándékot kaptam! Meg kell osztanom a házastársammal?

Ajándékot kaptam! Meg kell osztanom a házastársammal?

Vannak akik a közösre esküsznek, míg mások még a házastársukkal sem közösködnének, ha vagyonról van szó.

Tovább
Házassági vagyonjog

Házassági vagyonjog

Miért kötnek egyre többen házassági vagyonjogi szerződést?

Tovább
Napóleon is megtette a vagyonáért, ön miért ne tenné?

Napóleon is megtette a vagyonáért, ön miért ne tenné?

Nemcsak az osztozkodást könnyíti meg, hanem megvédhetjük vele párunkat a felhalmozott adósságunktól.

Tovább