Vitája akadt, zaklatják? Ne hagyja elveszni a bizonyítékokat!

Vitája akadt, zaklatják? Ne hagyja elveszni a bizonyítékokat!

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

A tényekkel sokszor nem elég tisztában lenni, de bizonyítani is tudni kell őket. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor félő, hogy a bizonyítékok idővel eltűnhetnek. Az online küldött zaklató üzenetek egy pillanat alatt kitörölhetőek, a jogtalanul felhasznált szellemi tulajdonok, például egy zene vagy egy fotó is könnyen eltüntethető egy weboldalról. Ha nem megfelelően javítják meg az autónkat vagy beázunk a szomszéd miatt, a kár helyreállításával a bizonyíték is megszűnik. Ilyen esetekben segítségünkre lehet a közjegyző, aki közhitelesen tanúsíthatja a tényeket, így a bizonyítékokat nem lehet eltüntetni, és akár bíróságon is felhasználhatóak.

Az interneten szinte minden és mindenki elérhető, de sokan elfelejtik, ez korántsem jelenti azt, hogy bármilyen online elérhető tartalmat szabadon felhasználhatnak, vagy bárkit kéretlen, esetleg fenyegető üzenetekkel zaklathatnak. Sokan ilyenkor bírósághoz fordulnak, azonban a pereskedés hosszadalmas folyamat, és mire a bizonyításra kerülne a sor, gyakran azzal szembesülnek a sértettek, hogy a bizonyítékok eltűntek.

A zaklató, fenyegető üzeneteket kitörölték, a jogtalanul felhasznált tartalmakat leszedték az internetről. Még ha készítettek is fotót vagy képernyőfelvételt az esetről, korántsem biztos, hogy kellő bizonyító ereje lesz a bíróságon. Hasonló nehézségekbe ütközhet például, aki beázik a szomszéd hibájából vagy rosszul szerelik meg az autóját. Ezekben az esetekben ugyanis jellemzően nem lehet hónapokat várni, a hiba kijavításával azonban a bizonyítékok is eltűnnek, és utólag már nehéz, sokszor lehetetlen megállapítani, hogy mi okozta a problémát. Kevesen tudják, hogy ilyenkor érdemes minél előbb felkeresni egy közjegyzőt.

Miben segíthet a közjegyző?

A közjegyző ilyen esetekben ténytanúsítást végezhet, és hitelesen tanúsíthatja például, hogy valóban zaklatnak, fenyegetnek valakit, vagy sajátként használták fel más szellemi tulajdonát az interneten. A ténytanúsítás során a közjegyző jogi jelentőségű tényeket tanúsíthat közhitelesen, közokirati (jegyzőkönyvi vagy záradéki) formában. A közjegyző a tanúsítványban hitelt érdemlően rögzítheti a cselekmény megtörténtének helyét, idejét, és módját, illetve a tény fennállását. A tanúsítvány kiállítására a közjegyző hivatali helyiségében, vagy helyszínen – illetékességi területen belül – kerülhet sor.

A bizonyítékokat így már nem lehet eltüntetni, és a közjegyző által készített jegyzőkönyv közokirati bizonyítékként később felhasználható egy peres eljárás vagy más hatóság előtti eljárás során is. A közjegyző ugyanígy tanúsíthat szinte bármit, például azt is, hogy valóban beázott a lakás, vagy tényleg hibás az autó, amit nemrég hoztak el a szerelőtől.

A ténytanúsítás során a közjegyző közhiteles leírást, fényképet, kép- vagy hangfelvételt készít az általa tapasztalt tényekről, minden olyan részletről és technikai információról, amelyek egy jogvita során bizonyító erejűek lehetnek. A ténytanúsító okirat közokirati bizonyító erővel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a tartalmát valódinak kell elfogadni, és arra egy perben is lehet hivatkozni a bíróság előtt. A bíróság a közjegyző által rögzített bizonyítékokat, például fényképeket erősebb bizonyítékként fogja kezelni, mintha azokat a per kezdeményezője készítette volna.

A hangsúly a tényszerűségen van

Fontos tudni azonban, hogy a ténytanúsítás során a hangsúly valóban a tényszerűségen van. A ténytanúsítás során a közjegyző ugyan semmilyen következtetést nem vonhat le és nem állapíthatja meg azt sem, hogy az adott esemény vagy állapot jogos vagy jogellenes, de bármit tanúsíthat, amit az eljárása során észlelt. Mivel a közjegyzői okiratban foglaltak hitelességéhez nem férhet kétség, az erős bizonyítékok jellemzően a másik felet is meggyőzik, hogy nincs értelme pereskedni, így békés úton létrejöhet a megállapodás.