Ténytanúsítás

Ténytanúsítás

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

A tényekkel nem elég tisztában lenni, azokat – egy jogvita esetén – be is kell tudni bizonyítani. Ha szeretné elkerülni a pereskedést, vagy ha ez nem sikerül, akkor felkészülten szeretne a bíróságra menni, akkor érdemes ténytanúsításért közjegyzőhöz fordulni. A gazdasági vagy a hétköznapi élet számtalan területén lehet szükség ténytanúsításra, például pályázatok bontásakor, tenderek tanúsításakor, esetleg annak bizonyítására, hogy a közgyűlési meghívó adott időpontban egy honlapon valóban ki volt helyezve. Készülhet tanúsítvány a házunkban vagy lakásunkban keletkezett károkról, zaklató sms-ekről, testületi ülésekről, közgyűléseken készített jegyzőkönyvről.

 

A ténytanúsítás során a közjegyző jogi jelentőségű tényeket tanúsíthat közhitelesen, közokirati formában. Vagyis a közjegyző az általa tapasztalt tényekről közhiteles leírást, fényképet, kép- vagy hangfelvételt készít, amelyek egy jogvita során fontosak lehetnek.

A közjegyző tanúsítványt állíthat ki arról is, hogy a másolat az előtte felmutatott okirattal megegyezik, a fordítás helyességéről (nyelvi jogosítvány esetén), az aláírás, kézjegy valódiságáról, az okirat felmutatásának időpontjáról, a nyilatkozat vagy értesítés közléséről,
tanácskozásról és határozatról, egyéb jogi jelentőségű tényről közhitelességű nyilvántartás tartalmáról (cégkivonat, tulajdoni lap, zálogjogi nyilvántartás).

A tanúsítvány kiállítására a közjegyző hivatali helyiségében, vagy helyszínen - illetékességi területen belül - kerülhet sor.

 

Miért jár jól, ha közjegyzőhöz fordul ténytanúsításért?

  • A ténytanúsítás során a közjegyző ugyan semmilyen következtetést nem vonhat le és nem állapíthatja meg azt sem, hogy az adott esemény vagy állapot jogos vagy jogellenes, de bármit tanúsíthat, amit az eljárása során észlelt. A hétköznapi és a gazdasági élet számtalan területén lehet szükség ténytanúsításra, például pályázatok bontásakor, tenderek tanúsítása Készülhet tanúsítvány a házunkban vagy lakásunkban keletkezett károkról, zaklató sms-ekről, testületi ülésekről, közgyűléseken készített jegyzőkönyvről.
  • A közjegyző a tanúsítványban hitelt érdemlően rögzítheti a cselekmény megtörténtének helyét, idejét, és módját, illetve a tény fennállását. Az így készült ténytanúsítvány közhiteles, azaz annak a tanúsítványban leírtak szerinti megtörténtét/fennállását közokirati bizonyító erővel bizonyítja.

 

Milyen dokumentumok szükségesek a ténytanúsítás kérelmezéséhez?

  • A tanúsítást kérő ügyfél személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája,
  • cégek esetén cégjegyzékszám vagy adószám (a cégkivonat lekérdezéséhez).

 

Mennyibe kerül a ténytanúsítás?

A közjegyzői díjról ezen az oldalon talál általános információt. Az adott közjegyzői eljárásban fizetendő díjról minden esetben az eljáró közjegyzőtől kérjen tájékoztatást!

 

Melyik közjegyzőhöz fordulhat?

Bármelyik közjegyző illetékes, illetve helyszíni eljárás csak az illetékességi területen folytatható le.

Kapcsolódó tartalmak

Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Építkezni, lakást felújítani többnyire örömteli esemény, de könnyen válhat lidérces álommá.

Tovább
Eláztatta a szomszéd, de nem ismeri el? Íme két tipp, hogyan bizonyítsa igazát!

Eláztatta a szomszéd, de nem ismeri el? Íme két tipp, hogyan bizonyítsa igazát!

Eláztatta a felső lakó, de nem hajlandó kifizetni az okozott kárt? Muszáj mielőbb renbehoznia lakását.

Tovább
Rágalmazták a Facebook-on? Zaklató SMS-t kapott? Ne várjon, míg eltűnik a bizonyíték!

Rágalmazták a Facebook-on? Zaklató SMS-t kapott? Ne várjon, míg eltűnik a bizonyíték!

Mit tehet egy feleség, ha a válóper alatt zaklató sms-eket kap a férjétől?

Tovább