Hiba a sorsoláson? Erre figyel a közjegyző!

Hiba a sorsoláson? Erre figyel a közjegyző!

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Tudja, hogy miért van szükség közjegyzőre egy sorsoláson? Hogy mit is csinál a tehetségkutató műsorok általában egyetlen jogász szereplője, akiről legtöbbször csak annyit hallunk, hogy „mindent rendben talált”?

Az idei BL-selejtezők sorsolásán a bolgár bajnok Ludogorecet kapta ellenfélnek a Ferencváros az első fordulóban. Akkor úgy tűnt, hogy a magyar csapat idegenben kezd. Azonban a sorsolók elkövettek egy hibát az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyoni székházában, amikor úgy húzták ki a pályaválasztót (azaz azt, hogy hol játsszák le az első meccset), hogy előtte nem keverték össze a két csapat nevét tartalmazó golyót az arra szolgáló tálban. Miután a sorsolás felügyelője utólag jelezte a hibát, zárt ajtók mögött megismételték a húzást, és a Fradi mégsem idegenben, hanem otthonában kezdhette el a sorozatot.

Egy sorsoláson, egy nyereményjátéknál vagy egy tehetségkutató versenyen a közjegyző az általa tapasztalt jogi jelentőségű tényeket foglalja jegyzőkönyvbe: rögzíti az események minden részletét és őrködik a sorsolás vagy a szavazás tisztasága felett.

Vitás esetben nem foglal állást, a döntés ilyenkor a sorsolási bizottság vagy a zsűri kezében van. Abban az esetben, ha a közjegyző olyan tényt észlel, ami manipulációra utal, akkor azt lejegyzi, de közvetlenül nem avatkozik be a folyamatba. Fontos, hogy a közjegyző nem vizsgálja és nem is ellenőrzi például egy számítógép belső mechanikáját vagy egy szoftver működését. Amennyiben viszont jogszabálysértést – például csalást – tapasztal, köteles megtagadni a közreműködést.

A közjegyző mindig csendes megfigyelő, nem húz nyertest, nem hirdetheti ki az eredményt és nem is ő állapítja meg, hogy ki nyert, azaz nem aktív résztvevője a sorsolásnak. Nem minősíti az eseményeket és semmilyen olyan kérdésben nem foglal állást, amely külön szaktudást igényelne.

A közjegyző jelenléte és tanúsítása biztosítja, hogy utólag ne lehessen kétségbe vonni a szavazás vagy sorsolás eredményét. A közjegyző, mint független és pártatlan hatóság van jelen, és az általa készített jegyzőkönyv a garancia arra, hogy minden a szabályoknak megfelelően, tisztán, befolyásolás nélkül történt a sorsolás vagy szavazás alatt.

A sorsolásoknál nem minden esetben kötelező a közjegyző jelenléte, általában csak azoknál, amelyek bejelentés- vagy engedélykötelesek. A játékot ebben az esetben az adóhatóságnál kell bejelenteni vagy engedélyeztetni. E kötelezettség több tényezőtől függ, például attól, hogy milyen jellegű a nyeremény (például termék, pénz vagy utalvány), mi jogosít fel a játékban való részvételre (kaparós sorsjegy, tombola vagy promóciós kód beküldése), illetve attól is, hogy a nyereményjáték szervezője saját vagy más terméket, illetve szolgáltatását sorsolja-e ki.