Csak néhány kattintás, és nem fullad rémálomba a használtautó-vásárlás

Csak néhány kattintás, és nem fullad rémálomba a használtautó-vásárlás

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Hatalmas lökést kapott a használtautó-piac, az alkatrészhiány és az emelkedő árak miatt a korábbinál is többen teszik le a voksukat a használt autók mellett. Futott járművet venni azonban mindig kockázatos, hiszen korántsem biztos, hogy valóban olyan állapotban van, ahogy azt a tulajdonos állítja. De nem csak az esetleges műszaki hibák okozhatnak problémát, ha például a megvásárolt autó zálogjoggal terhelt, akár le is foglalhatják és elárverezhetik, ami ellen az új tulajdonos semmit sem tehet, és kártérítést sem kap. Szerencsére néhány szabály betartásával megelőzhető, hogy rémálommá váljon a használtautó-vásárlás. Mutatjuk, mit érdemes tennie, hogy elkerülhesse a problémákat.

Jelentősen felpörgött a használtautó-piac, amihez hozzájárult az élet szinte minden területén tapasztalható áremelkedés, valamit az, hogy a nehezen beszerezhető alkatrészek miatt gyakran csak hosszas várakozás után lehet átvenni a kiszemelt új autót. Használt autót venni ugyanakkor nem kevés kockázattal jár, hiszen nem minden tulajdonos vezeti a szervízkönyvet, sokan a jármű hibáit is igyekeznek eltitkolni, így gyakran zsákbamacska a vásárlás.

Néhány kattintással visszakövethető a műszaki múlt

A használt autókkal kapcsolatban az okozza a legtöbb problémát, hogy nem tudni biztosra, valóban olyan állapotban van-e a jármű, ahogy azt az eladó állítja, és nem titkol-e el valamilyen műszaki hibát, aminek a javítása később százezrekbe vagy akár milliókba kerülhet. A vásárló kellékszavatossági igénye egy év alatt évül el, viszont, ha vállalkozástól (kereskedőtől) vásárolja az autót, akkor az elévülési idő alapesetben két év. Fontos tudni, hogy amennyiben az eladó tájékoztatta a vevőt a hibákról, akkor később az ezekből fakadó problémák miatt már nem fordulhat az eladóhoz.

Sok kellemetlenségtől megkímélhetik magukat a vevők, ha a kiszemelt autót elviszik egy állapotfelmérésre, ahol a szakemberek alaposan átvizsgálják, és készítenek egy listát az esetleges hibáiról. Emellett egy országos adatbázis, a Jármű Szolgáltatási Platform is nagy segítség lehet, ahol a rendszám megadásával ingyenesen lekérhetők többek között a jármű okmányának adatai, valamint a származás-ellenőrzési és előzetes eredetvizsgálati adatok is. Azt is le lehet ellenőrizni, hogy van-e érvényes biztosítás az autón, részt vett-e balesetben, sőt, a műszaki vizsgálaton megállapított adatok is láthatók, így könnyen ki lehet deríteni például, hogy valóban annyi kilométert futott-e, amennyit az eladó állít.

A műszaki kérdések rendkívül fontosak, ugyanakkor egy másik szempontot is érdemes figyelembe venni. Kevesen tudják, hogy egy gépjárművet például tulajdonjog-fenntartással vagy zálogjoggal terhelten is el lehet adni, egy ilyen autó megvásárlása azonban sok fejfájást okozhat a gyanútlan vevőnek. Ugyanis, ha valaki terhelten vásárolja meg az autót, azt a végrehajtó a korábbi tulajdonos tartozása fejében akár le is foglalhatja és elárverezheti, az új tulajdonosnak pedig nem jár kártérítés. Ez ellen, a vásárlást követően a vevő már semmit sem tehet, nem hivatkozhat jóhiszeműségre sem, hiszen működik egy nyilvántartás, amelyből néhány kattintással kideríthette volna, hogy a gépjárműnek nem a vele szerződő fél a tulajdonosa.

Kis odafigyeléssel elejét vehetjük a problémának

Az ilyen esetek elkerülése érdekében működteti 2014 óta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara a hitelbiztosítéki nyilvántartást (HBNY), amelybe mindenkinek érdemes betekintenie, aki használt autót vagy egyéb, nagy értékű ingóságot vásárol. Az adatbázisból egyszerűen, ingyenes kideríthető, hogy terheli-e az adott vagyontárgyat zálogjog, lízing vagy más, biztosítéki célú jog, amely később problémát okozhat.

Ide tartozik például egy részletre vásárolt személyautó is, amellyel kapcsolatban az eladó a vételár kifizetéséig tulajdonjog-fenntartással él. Ennek biztosítékaként jegyzik be a nyilatkozatot a nyilvántartásba, amelyhez mindkét félnek – az eladónak és a vevőnek – egyaránt be kell regisztrálnia a rendszerbe, illetve a jogosultnak hitelbiztosítéki nyilatkozatot is kell tennie. Mivel az adásvételi szerződés feltétele a nyilvántartásba vétel, a vásárló addig nem fogja megkapni a járművet, míg be nem regisztrált a közjegyzőnél a rendszerbe, így ezt a kötelezettséget nem lehet megúszni.

Kapcsolódó tartalmak

Ajándékba kaptam, visszakérhetik?

Ajándékba kaptam, visszakérhetik?

Amikor három éve elkezdtem az egyetemet, kaptam egy lakást a szüleimtől, hogy ne kelljen albérletet fizetnem.

Tovább
5 dolog, ami megkönnyítheti a hagyatéki eljárást

5 dolog, ami megkönnyítheti a hagyatéki eljárást

Az örökösök is sokat tehetnek azért, hogy minél hamarabb lezáruljon a hagyatéki eljárás.

Tovább