Elcserélném az örökségem

Elcserélném az örökségem

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Mit tehetünk, ha nem tetszik a nyaraló, amit ránk hagytak? És ha az öcsinek nem kell a papától örökölt autója? Mit lehet tenni, ha az egyik örökös sem elégedett azzal, amit kapott, vagy netán jobban megbékélne az örököstársának juttatott vagyontárggyal. Furcsának tűnhet, de a végrendelet is felülírható, és az örökösök dönthetnek úgy, hogy másképpen osztják fel a vagyont egymás között, mint ahogy azt a szeretett örökhagyó elgondolta. Mutatjuk, hogyan.

Hazánkban az öröklés rendjét elsősorban az örökhagyó végintézkedése határozza meg, ha ilyen nincsen, akkor pedig a törvényes öröklés szabályai szerint száll át a hagyaték. Gyakran előfordul, hogy az örökösök csak az örökhagyó halála után szereznek tudomást arról, hogy mi áll az elhunyt végrendeletében, és annak tartalma, vagy a juttatások arányai nem feltétlenül nyerik el a tetszésüket. De ha nincs végrendelet, akkor is előfordulhat, hogy az örökhagyó többféle vagyontárgyat hagyott maga után, köztük olyanokat is – autó, motorkerékpár, festmény, nagy értékű televízió stb. –, amelyeket meglehetősen bonyolult lenne az örökösök között természetben egyenlő részekre osztani.

Noha kevesen tudják, van arra mód, hogy az örökösök a végrendeletben meghatározottaktól, vagy a törvényes öröklés szerinti felosztástól eltérő módon vagy arányban részesedjenek a hagyatékból. Az örökösök ugyanis a hagyatéki eljárás keretében úgynevezett osztályos egyezséget köthetnek, amelyet a közjegyző figyelembe vesz és - amennyiben az egyezség nem ütközik jogszabályba - annak megfelelő hagyatékátadó végzést hoz.

Az úgynevezett osztályos egyezségről fontos tudni, hogy azt jogszabály szerint csak az örökösök köthetik meg, és kizárólag a hagyaték tárgyaira vonatkozóan, azaz semmilyen más vagyontárgyat nem vonhatnak be. Fontos az is, hogy minden örököstársnak – legalább egy rozsdás bicikli erejéig – részesednie kell a hagyatékból, tehát egyikük sem maradhat ki belőle.

Az örökösöknek érdemes már a hagyatéki tárgyalás előtt egyeztetni egymás között arról, hogy ki, mire tart igényt. Egy mindenkinek megfelelő osztályos egyezséggel ugyanis nemcsak a hagyatéki eljárást rövidíthetik le az örökösök, hanem – tekintettel arra, hogy ezzel elérhetik azt, hogy az egyes vagyontárgyaknak csak egy tulajdonosa legyen – sokkal egyszerűbb lesz azok esetleges későbbi értékesítése is.