Gyorsan és végleg lezárhatják vagyonjogi vitáikat a szétváló élettársak

Gyorsan és végleg lezárhatják vagyonjogi vitáikat a szétváló élettársak

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Nem csak egy házasság felbontásánál, hanem az élettársak szétválásánál is fontos a vagyoni ügyek rendezése. Ha a pár képes megegyezni, akkor egyszerűen, gyorsan és végleg lezárhatják a vitás vagyonjogi kérdéseket, amennyiben közjegyző előtti egyezségi eljárásban állapodnak meg egymással. Az így létrejött egyezség később már nem perelhető, a dokumentumban foglaltak pedig végrehajthatóak, azaz ha bármelyikük nem teljesíti a vállalását, bírósági döntés nélkül, azonnal végrehajtás kezdeményezhető ellene.

Ha az élettársak úgy döntenek, hogy megszüntetik életközösségüket, érdemes végleg lezárniuk az ilyenkor gyakori vagyonjogi vitákat, hogy később ne legyen ebből problémájuk nekik vagy örököseiknek. Megállapodhatnak a tartásdíjról (az egyik fél havonta fizet egy összeget a másiknak, amíg az egyetemre jár), megegyezhetnek az utolsó közösen használt ingatlan sorsáról (egyikük tovább bérli, a másik két hónapon belül kiköltözik) és eldönthetik, melyik tárgy kié lesz (autó, hajó, festmény, bármilyaen ingóság). Ha egyezségüket közjegyző előtt kötik, akkor az később nem tehető vitássá, nem perelhető, viszont végrehajtható.

A közjegyző által jóváhagyott egyezség alapját képezheti akár egy mediációs megállapodás is, ahol a felek magánokiratban állapodnak meg a felek a vitás ügyükben.

Érdemes tudni, hogy mivel az élettársak együttélése idején vásárolt vagyontárgyaknál nem áll fenn a vélelem, hogy közös tulajdonuk osztatlan, ha nem kötnek vagyonjogi szerződést, akkor olyan arányban lesznek tulajdonosok, amilyen arányban beszálltak a vételárba. Az is problémát okozhat, ha például a közösen vásárolt ingatlant vagy autót csak az egyikük nevére írják át.

A közjegyző előtti egyezség családjogi kérdésekre nem terjedhet ki, így ha a párnak van közös gyermeke – és nem tudnak a felek egymással akár közjegyzői okiratba foglaltan megállapodni – akkor csak bíróságon dőlhet el, kihez kerüljön a gyermek, hogyan alakul a láthatás.

Ha azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolata bomlik fel, akkor kérhetik a közjegyzőt, hogy akár a kapcsolat megszüntetésével egy időben egyezségként hagyja jóvá vagyonjogi megállapodásukat is, amely véglegesen rendezi a közösen használt ingatlanok és más vagyontárgyak sorsát.

A közjegyző előtti egyezségi eljárás sokkal gyorsabb, mintha bírósághoz fordulnának a felek. A közjegyzőnél jellemzően egy héten belül időpontot kaphatnak. Emellett a környezet is barátságosabb, kötetlenebb, mint egy bíróságon – ez pedig igen fontos lehet egy ilyen élethelyzetben. Az élettársak az egyikük lakhelye vagy az utolsó közös lakóhely szerinti közjegyzőhöz fordulhatnak az egyezség jóváhagyásához.

Szintén előny, hogy ha az egyezség nyomán meg kell keresni egy hatóságot (például a földhivatalt vagy a cégbíróságot), azt a közjegyző megteszi.

Közjegyző előtt tavaly óta köthető egyezség polgári ügyekben, bírósági eljárás nélkül (a bejegyzett élettársak esetében pedig már 2009 óta). Ha vita van a felek között, de meg akarnak egyezni, nem kell bírósághoz fordulniuk, a közjegyző előtt kötött egyezség ugyanis ugyanolyan hatályú lesz, mintha azt bírósági ítéletben mondták volna ki. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyezséggel befejezett ügyekben kevesebbszer kerül sor végrehajtásra, mintha a jogvitát bíróság ítélet döntötte volna el.