Eláztatta a szomszéd, de nem ismeri el? Íme két tipp, hogyan bizonyítsa igazát!

Eláztatta a szomszéd, de nem ismeri el? Íme két tipp, hogyan bizonyítsa igazát!

Eláztatta a felső lakó, de nem hajlandó kifizetni az okozott kárt? Muszáj mielőbb renbehoznia lakását, de így később nem tudja bizonyítani, hogy beázott és hogy mindez a szomszéd hibájából történt? Megmutatjuk, mire van szüksége ahhoz, hogy megvédje és később bizonyítani is tudja igazát.

Minden lakó rémálma a csőtörés, amelynek télvíz és különösen a mostani, évek óta nem látott zúzmarák idején jóval nagyobb a veszélye. A megrepedt, eltört a vízvezetékeknek gyakran a szomszédok is kárát látják, örülhetünk, ha az áradást legalább a bútorok és a elektromos berendezések megússzák. Az idei tél keménységét mutatják a statisztikák is: dupla annyi csőtörést jelentettek be januárban, mint az előző év azonos időszakában.

Akkor nincs gond, ha a szomszéd elismeri, hogy az ő lakásában keletkezett csőtörés miatt ázott el más lakása és ő saját zsebből, vagy a biztosítója állja a károkat. Csakhogy sokan úgy tudják, a vízcsőtörések miatt okozott károkért nem a tulajdonosok, hanem a vízszolgáltatók felelnek, ezért a károsultnak fügét mutatnak. Vajon mit tehet ilyen helyzetben utóbbi? Akinek lakásában a víz eláztatta a falakat, valamint a villanyvezetékeket, olyannyira, hogy nemcsak világítás nincs, hanem a gázkazán sem kap áramot, s hogy ne fagyjon meg, azonnal szerelőt kell hívnia. Ám ha így tesz, akkor hogyan tudja bizonyítani később az ingatlanban keletkezett kárt?

Vannak megoldások arra, hogy még a vita rendezése előtt helyreállíthassuk az eredeti állapotot, anélkül, hogy ezzel hátrányba kerülnénk, amikor később bizonyítanunk kell a károkozást:

1. Készíttessünk hiteles bizonyítékokat

A legegyszerűbben és legbiztonságosabban úgy lehet elkerülni a kényelmetlen helyzeteket, ha az ingatlankár keletkezését követően azonnal közjegyzőhöz fordulunk. Ő ugyanis ilyenkor kimegy a helyszínre, fotókat készít a kárt szenvedett ingatlanról, arról, hogy valóban ázik-e a plafon, nem működnek az elektromos berendezések, leállt a gázkonvektor. Mindezeket közjegyzői okiratba foglalja, amihez akár fényképeket vagy videófelvételt is csatolhat. Az így rögzített tények később egy peres eljárás során hiteles, megkérdőjelezhetetlen bizonyítékként szolgálnak. Fontos, hogy a közjegyző ebben az esetben csak rögzíti a tényeket, azokból nem von következtetéseket és nem állapíthatja meg azt sem, hogy a beázás miatti károkat ki okozta és kinek kell viselnie.

2. Kérjük igazságügyi szakértő kirendelését

Ha nem csak azt kell tanúsítani, hogy a károkozás megtörtént, hanem azt is bizonyítani kell, hogy a károkat valóban a felettünk lakó szomszéd okozta, akkor a közjegyzőtől kérhetjük igazságügyi szakértő kirendelését is – feltéve, hogy az ügyben nincs folyamatban polgári per vagy büntetőeljárás. Az igazságügyi szakértő szakvéleménye később - akár egy esetleges peres eljárás során is - bizonyítékként felhasználható, ezáltal jóval gyorsabban és egyszerűbben járhatunk a vitás dolog végére. Az igazságügyi szakértő függetlenségét garantálja (jelesül egy esetleges későbbi perben a károkozó számára is) az, hogy a kérelmező nem jelölheti meg, ki legyen a szakértő, és nem is „ajánlhat” ilyet. A szakértő személyéről kizárólag a közjegyző dönthet.

Ha mindez megtörtént, azonnal nekikezdhetünk a lakás rendbetételének hiszen a közjegyző által elvégzett ténytanúsítással és/vagy az igazságügyi szakértő kirendelésével immár megkérdőjelezhetetlen bizonyítékok vannak a kezünkben. Fontos tudni, hogy az ilyen eljárás elindítására, az igazságügyi szakértő kirendelésére vagy a lakóhelyünk szerint illetékes közjegyző jogosult vagy az a közjegyző, akinek az illetékességi területén található a szakértői vizsgálat tárgyát képező ingatlan vagy dolog. Az illetékes közjegyzőt ide kattintva kereshetjük meg.

A közjegyző minden esetben az Igazságügyi Szakértők Névjegyzékéből választja ki a szakértőt, a szakértő személyébe nekünk nincs és nem is lehet beleszólásunk. A szakértői díjat viszont nekünk kell megelőlegeznünk, az igazságügyi szakértői díjszabásról jogszabály rendelkezik.

Kapcsolódó tartalmak

Igaza van? Bizonyítsa be!

Igaza van? Bizonyítsa be!

Hogyan lehet igazolni, hogy valami ott, akkor és épp úgy történt, ahogy történt?

Tovább
7+1 tuti tipp, hogy gondtalanul teljen a nyár!

7+1 tuti tipp, hogy gondtalanul teljen a nyár!

Mit vigyünk magunkkal, ha nem akarjuk, hogy meggyűljön a bajunk a hatóságokkal? 

Tovább
Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Építkezni, lakást felújítani többnyire örömteli esemény, de könnyen válhat lidérces álommá.

Tovább