Élettársi nyilatkozat nyilvántartásba vétele

Élettársi nyilatkozat nyilvántartásba vétele

Élettársak számára is fontos lehet – például öröklés vagy vagyonmegosztás miatt –, hogy kapcsolatuk ténye hivatalos formában is rögzítve legyen. Az élettársi kapcsolat fennállásáról közjegyző előtt lehet nyilatkozatot tenni, s kérni annak bejegyzését az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába (ÉNYNY). A nyilvántartásba vett nyilatkozat jelentősen megkönnyíti az élettársi kapcsolat fennállásának bizonyítását.

 

A fő különbség a közjegyzői okiratba foglalt, élettársi kapcsolat fennállásáról szóló nyilatkozat és a nyilvántartásba bejegyzett élettársi nyilatkozat között az, hogy az ÉNYNY a bejegyzés napjától tanúsítja közhitelesen az élettársi kapcsolat fennállását, a közjegyzői okiratban viszont a felek nyilatkozhatnak arról is, hogy egy korábbi időpont óta áll fenn közöttük az élettársi kapcsolat.

Ennek például azért lehet jelentősége, mert az élettárs nem törvényes örökös, így az egyik fél váratlan halála esetén – végrendelet hiányában – a túlélő élettárs nem örököl: még tartós élettársi kapcsolat esetén is kénytelen a törvényes örökösökkel szemben bizonyítani az élettársi kapcsolat fennállását és az ezzel kapcsolatos vagyoni igényei megalapozottságát (pl.: közösen szerzett ingatlanra vonatkozó tulajdonrész, bankszámla-követelés stb.).

 

Mit kell tenni, ha megszakad az élettársi kapcsolat?

Ha az élettársi kapcsolat megszakad, elég az egyik félnek nyilatkoznia erről a közjegyző előtt, és kérni az élettársi kapcsolat fenn nem állásáról szóló nyilatkozat bejegyzését. A közjegyző kérelemre tanúsítványt állít ki a nyilvántartásban szereplő személy számára a nyilvántartásban szereplő adatainak igazolása céljából, illetve az ÉNYNY-ben nem szereplő személy számára annak igazolására, hogy az ÉNYNY-ben nem szerepel.

 

Milyen dokumentumok szükségesek a nyilvántartásba vételhez?

  • a nyilatkozók személyi igazolványa/vezetői engedélye/útlevele és lakcímkártyája.

 

Mennyibe kerül a nyilvántartásba vétel?

A közjegyzői díjról ezen az oldalon talál általános információt. Az adott közjegyzői eljárásban fizetendő díjról minden esetben az eljáró közjegyzőtől kérjen tájékoztatást!

 

Melyik közjegyzőhöz fordulhat?

Az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába történő bejegyzésre a felek bármelyikének lakóhelye szerint illetékes közjegyző jogosult, de a kapcsolat fennállásáról bármikor, bármelyik közjegyző adhat ki tanúsítványt.

Kapcsolódó tartalmak

Házassági és élettársi vagyonjogi szerződés

Házassági és élettársi vagyonjogi szerződés

A házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződés nem a bizalmatlanság, hanem sokkal inkább a racionalitás jele.

Tovább
Élettársak nyilatkozatának közjegyzői okiratba foglalása

Élettársak nyilatkozatának közjegyzői okiratba foglalása

Az élettársi közösség fennállásáról szóló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalása számos esetben célszerű és szükséges lehet.

Tovább
Házassági vagyonjog

Házassági vagyonjog

Miért kötnek egyre többen házassági vagyonjogi szerződést?

Tovább