Igaza van? Bizonyítsa be!

Igaza van? Bizonyítsa be!

A tények makacs dolgok, de lényeges, hogy bizonyítani is tudjuk őket. Mi tenne, például, ha be kellene bizonyítania, hogy életben van? Vagy azt, hogy a szervizben tették tönkre az autóját? Hogyan lehet igazolni, hogy valami ott, akkor és épp úgy történt, ahogy történt? Különös jelentősége lehet ennek a digitális korszakban, amikor egy gombnyomással eltüntethetők a bizonyítékok, letörölhető egy rágalmazó vagy törvénybe ütköző üzenet. Hogyan lehet mégis kétséget kizáróan bizonyítani valamiről, hogy az létezett? Mutatjuk, mit kell tennie!

No, de kinek és miért kell bizonyítani, hogy életben vagyunk? Elsősorban akkor lehet ilyesmire szükség, ha külföldi nyugdíjra való jogosultságunkat szeretnénk igazolni. Vagy egyéb hazai és külföldi járadékokhoz, esetleg más pénzösszegekhez szeretnénk hozzáférni. Ilyen igazolást a közjegyző állíthat ki számunkra, aki közhitelesen tanúsítja, hogy valóban létező személyek vagyunk.  A közhitelesség azt jelenti, hogy a közjegyző által készített okirat teljes körűen bizonyítja a benne foglalt adatok és tények valódiságát, valamint az okiratban részletezett események megtörténtét és körülményeit. A közjegyző tehát akkor adhat ki nekünk arra vonatkozó közhiteles tanúsítványt, hogy valóban létező személyek vagyunk, ha személyesen megjelenünk előtte, és igazoljuk a személyazonosságunkat. 

Igazunk, vagy megtörtént események bizonyítására nem csak ilyen extrém helyzetekben lehet szükségünk. Ha például beázunk a szomszéd miatt, egy kivitelező elfuserál valamit a lakásunkban, vagy a szerelő nem megfelelően javítja meg az autónkat, rendszerint két dolgot akarunk: mielőbb helyreállítani az okozott kárt, és visszaszerezni a kókler munkáért kifizetett pénzt. Ám ha helyreállítjuk a kárt, eltűnik a bizonyíték is. Ha olyan hiteles bizonyítékot szeretnénk, amelyet a későbbiekben akár megegyezés, akár pereskedés során használnánk fel, de félő, hogy mire a bizonyításra kerülne a sor, addigra eltűnik, érdemes közjegyzőhöz fordulnunk. A közjegyző ugyanis közhitelesen tanúsíthatja, hogy a károkozás valóban megtörtént. A tanúsítvány elkészülte után aztán már hozzáfoghatunk az okozott kár helyreállításához, a beázás eltüntetéséhez vagy az autó megjavíttatásához úgy, hogy közben kezünkben van egy fontos bizonyíték, amelyet a vita rendezése - akár peres eljárás, akár peren kívüli megegyezés - során használni tudunk. Persze ennek csak akkor van értelme, ha a tény vagy körülmény megállapításához nincs szükség különleges szakértelemre. Ha van (pl. egy műszaki szakértelmet igénylő kérdés esetén), akkor a közjegyzőtől igazságügyi szakértő kirendelését kérhetjük, aki szakvéleményben nyilatkozik az általunk feltett kérdésekről. 

És mit tegyünk, ha sms-ben vagy a közösségi oldalakon zaklatnak minket? Az ilyen visszaélések nyomai ugyanis egyetlen mozdulattal eltüntethetők, ezért ha bizonyítani szeretnénk a zaklatás tényét, szintén célszerű közjegyzőhöz fordulnunk. A közjegyző hitelesen tanúsíthatja (akár az oldal vagy a telefon lefényképezésével), hogy a zaklatás valóban megtörtént.  Ha valaki pedig a mi szellemi tulajdonunkat használja fel sajátként, a szerzői jogaink védelmében szintén érdemes közjegyzőhöz fordulni, mert az általa készített jegyzőkönyv közokirati bizonyítékként felhasználható egy esetleges későbbi peres eljárás vagy más hatóság előtti eljárás során. A közjegyző az interneten elkövettet jogsértéseket is dokumentálhatja, de eljárhat próbavásárlások, hamis vagy hamisított termékek forgalomba hozatalának tanúsítása során is.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy ezekben az esetekben a közjegyző nem állapíthatja meg, hogy kinek van igaza, vagy hogy egy adott cselekedet bűncselekmény-e. A közjegyző a tények, körülmények rögzítésével a későbbi bizonyításokhoz szolgáltat bizonyítékot a kérelmünkre.

 

Kapcsolódó tartalmak

7+1 tuti tipp, hogy gondtalanul teljen a nyár!

7+1 tuti tipp, hogy gondtalanul teljen a nyár!

Mit vigyünk magunkkal, ha nem akarjuk, hogy meggyűljön a bajunk a hatóságokkal? 

Tovább
Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Építkezni, lakást felújítani többnyire örömteli esemény, de könnyen válhat lidérces álommá.

Tovább
Eláztatta a szomszéd, de nem ismeri el? Íme két tipp, hogyan bizonyítsa igazát!

Eláztatta a szomszéd, de nem ismeri el? Íme két tipp, hogyan bizonyítsa igazát!

Eláztatta a felső lakó, de nem hajlandó kifizetni az okozott kárt? Muszáj mielőbb renbehoznia lakását.

Tovább