Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Építkezni, lakást felújítani többnyire örömteli esemény, de könnyen válhat lidérces álommá, ha a kivitelező nem azt a minőségű anyagot, szerelvényt építette be a lakásunkba, amiről megegyeztünk. Vagy ha a kivitelező által beszerelt dolgok nem felelnek meg a szabványoknak. Hogyan tudjuk minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a vállalkozó átvert bennünket?

Se szeri se száma az építési vállalkozókról, kivitelezőkről szóló rémtörténeteknek. Városi legendák hosszú sora szól olyan esetekről, amelyekben a vállalkozó olcsóbb, rosszabb minőségű árut épít be a házunkba, lakásunkba, mint amiről a megállapodásunk szólt. Például silány minőségű anyagot használ a tető vagy a terasz szigeteléséhez, esetleg kispórol szükséges rétegeket, tartozékokat a szigetelésből. A dolog ideig-óráig működik, ám néhány hónap elteltével a tető vagy a terasz beázik, óriási károkat okozva nekünk vagy a szomszéd lakásában, miközben a vállalkozó nem hajlandó reagálni a reklamációnkra, a szomszéd pedig a mi ajtónkon dörömböl kártérítésért. Az is előfordulhat, hogy nem a vállalkozó a ludas, hanem a beépített anyag volt például gyárilag hibás. Hasonló esetek még akkor is előfordulhatnak, ha megfelelő gondossággal jártunk el, részletes szerződést kötöttünk a kivitelezővel és például műszaki vezetőt is alkalmaztunk az építkezés során.

De hogyan lehet szakszerűen eljárni ilyenkor, hiszen többségünk nem építésügyi szakember? Ráadásul előfordulhat, hogy a károkat sürgősen helyre kell állítani, így később esetleg már lehetőségünk sem lesz arra, hogy bizonyítsuk az igazunkat. Ebben az esetben célszerű mielőbb közjegyző segítségét kérni, aki igazságügyi szakértőt rendelhet ki a helyszínre, és akár előzetes bizonyítást is elrendelhet. Az igazságügyi szakértő minden kétséget kizáróan meg tudja állapítani, hogy csakugyan a vállalkozó hibájából történt-e a gikszer, csakugyan átvert-e bennünket a kivitelező. Ezzel olyan bizonyíték kerül a kezünkbe, amelyet egy későbbi per esetén használhatunk fel, vagy éppen egy szükségtelen bírósági eljárást előzhetünk meg vele. Az előzetes bizonyítási eljárás során keletkezett bizonyítékok ugyanis segítik egy esetleges per előkészítését és gyorsítják annak lefolyását. De az igazságügyi szakértő véleménye elég nyomatékkal bírhat ahhoz is, hogy a vállalkozó önként, saját költségére korrigálja az elkövetett hibát. Ezért érdemes mindenképpen közjegyzőhöz fordulni, mielőtt pereskedni kezdenénk.

Fontos tudni, hogy az ilyen eljárás elindítására, az igazságügyi szakértő kirendelésére vagy a lakóhelyünk szerint illetékes közjegyző jogosult vagy az a közjegyző, akinek az illetékességi területén található a szakértői vizsgálat tárgyát képező ingatlan vagy dolog. Az illetékes közjegyzőt ide kattintva kereshetjük meg.

A közjegyző minden esetben az Igazságügyi Szakértők Névjegyzékéből választja ki a szakértőt, a szakértő személyébe nekünk nincs és nem is lehet beleszólásunk. A szakértői díjat viszont nekünk kell megelőlegeznünk, az igazságügyi szakértői díjszabásról jogszabály rendelkezik.

Kapcsolódó tartalmak

Igaza van? Bizonyítsa be!

Igaza van? Bizonyítsa be!

Hogyan lehet igazolni, hogy valami ott, akkor és épp úgy történt, ahogy történt?

Tovább
7+1 tuti tipp, hogy gondtalanul teljen a nyár!

7+1 tuti tipp, hogy gondtalanul teljen a nyár!

Mit vigyünk magunkkal, ha nem akarjuk, hogy meggyűljön a bajunk a hatóságokkal? 

Tovább
Eláztatta a szomszéd, de nem ismeri el? Íme két tipp, hogyan bizonyítsa igazát!

Eláztatta a szomszéd, de nem ismeri el? Íme két tipp, hogyan bizonyítsa igazát!

Eláztatta a felső lakó, de nem hajlandó kifizetni az okozott kárt? Muszáj mielőbb renbehoznia lakását.

Tovább