Rágalmazták a Facebook-on? Zaklató SMS-t kapott? Ne várjon, míg eltűnik a bizonyíték!

Rágalmazták a Facebook-on? Zaklató SMS-t kapott? Ne várjon, míg eltűnik a bizonyíték!

Mit tehet egy feleség, ha a válóper alatt zaklató sms-eket kap a férjétől? És a szerző, akinek a könyvéből rendre idéznek a forrás megjelölése nélkül az interneten? Vagy aki rágalmazó kommenteket kap a Facebook oldalán? Ha nem szeretné, hogy eltüntessék a bizonyítékokat, de szeretne hosszas pereskedés nélkül, gyorsan véget vetni a dolognak, forduljon közjegyzőhöz, aki hitelesen tanúsítja ezt, mielőtt eltűnne a bizonyíték!

A virtuális térben sokkal könnyebben kicsúszik az ember száján bármi, hiszen az arcnélküliség felbátorítja az arcátlanokat. Nyilván abban bíznak, hogy tetteik következmény nélkül maradnak, mert egy gombnyomással eltüntethető az, amit írtak. Hogyan tudjuk bizonyítani később, hogy zaklattak vagy rágalmaztak minket, ha a bizonyítékok könnyen eltüntethetők vagy akár el is veszhetnek: például a telefon az sms-ekkel eltűnhet, vagy tönkremehet, a Facebookon zaklató pedig törölheti a profilját. De hiába vagyunk résen és készítünk egy képernyőképet a zaklató kommentről, ha azt a hatóságok vagy a bíróság nem fogadja el hiteles bizonyítékként – hiszen egy kép némi photoshop tudással egyszerűen manipulálható. Kevesen tudják, hogy ilyen esetben célszerű mielőbb, akár azonnal közjegyzőhöz fordulni, és tőle kérni a tények – jelen esetben a zaklató sms, a facebook poszt, vagy a jogsértő tartalom – hiteles tanúsítását. Egyrészt a közjegyzői tanúsítvánnyal olyan ütőkártya kerül a kezünkbe, amellyel a zaklató, rágalmazó, vagy a jogsértést elkövető könnyen sarokba szorítható, így megspórolhatunk magunknak egy elhúzódó pereskedést. A kezünkben lévő, hiteles bizonyítékkal ugyanis kérhetjük tőle, hogy fizessen szerzői joggal védett tartalom jogosulatlan közléséért vagy törölje a bejegyzését, ellenkező esetben jogi lépéseket teszünk. Másrészt a közjegyző által rögzített tények később egy bírósági perben bizonyítékként felhasználhatók – közokirati erővel bizonyítják a benne foglaltakat, azaz az ellenfélnek kell bizonyítania, hogy nem igaz, ami benne van. Azaz, ha a minket zaklató félnek nem volna elegendő, hogy immár bizonyítékok vannak nálunk, egy bírósági perben akkor is jó eséllyel érvényesíthetjük az igazunkat.

Lejegyeznek minden apró körülményt

A ténytanúsítás során a közjegyző közhiteles leírást, fényképet, kép- vagy hangfelvételt készít minden olyan részletről, technikai információról – akár még arról is, hogy milyen típusú böngészőben nyitotta meg azt a weboldalt, ahova a jogsértő tartalom fel volt töltve –, amelyek egy jogvita során bizonyító erejűek lehetnek. Fontos, hogy a hangsúly a tényszerűségen van: azaz a közjegyző nem vonhat le következtetést és nem állapíthatja meg azt sem, hogy az adott esemény vagy állapot jogos vagy jogellenes, de bármit tanúsíthat, amit ő maga észlel, és a tanúsítvány közokirati bizonyító erővel rendelkezik.

A gyorsaság nagyon is számít

Érdemes mielőbb, akár azonnal felkeresni az illetékes közjegyzőt, aki munkanapon nagy eséllyel még aznap, és még azelőtt el tudja végezni a ténytanúsítást, hogy a rögzíteni kívánt tartalmat eltávolítanák. A ténytanúsítás bármelyik közjegyzőtől kérhető, ha azonban valamilyen okból kifolyólag helyszíni eljárásra van szükség, akkor csak az adott helységre illetékes közjegyzőnél lehet kérni. Kiemelten fontos lehet a közjegyzői ténytanúsítás akkor, ha egyes tényeket a későbbiekben már nem, vagy csak nagyon körülményesen lehetne bizonyítani. Ezért kiválóan alkalmas a ténytanúsítás arra is, hogy megvédjük szellemi termékünket. Ha idegen oldalakon (Facebook, honlapok) a forrás megjelölése nélkül idéznek tőlünk, vagy használják fel szerzői jogvédelem, illetve szabadalmi oltalom alatt álló termékünket, forduljunk közjegyzőhöz, mert a ténytanúsítás igazolni fog minket akkor is, ha közben eltűntetik a tartalmakat.

Kapcsolódó tartalmak

Igaza van? Bizonyítsa be!

Igaza van? Bizonyítsa be!

Hogyan lehet igazolni, hogy valami ott, akkor és épp úgy történt, ahogy történt?

Tovább
7+1 tuti tipp, hogy gondtalanul teljen a nyár!

7+1 tuti tipp, hogy gondtalanul teljen a nyár!

Mit vigyünk magunkkal, ha nem akarjuk, hogy meggyűljön a bajunk a hatóságokkal? 

Tovább
Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Építkezni, lakást felújítani többnyire örömteli esemény, de könnyen válhat lidérces álommá.

Tovább