Külföldi nyelvtanfolyamra utazik a gyermeke? E nélkül semmiképp se engedje el!

Külföldi nyelvtanfolyamra utazik a gyermeke? E nélkül semmiképp se engedje el!

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Véget ért az iskola, dübörög a vakáció. A legtöbb gyermek ilyenkor nyári táborban vagy vízparton keresi a kalandokat, de akadnak olyanok is, akik külföldi nyelvtanfolyamon szeretnének valamilyen idegen nyelvet elsajátítani. Utóbbi esetben a szülőnek nem árt tisztában lennie azzal, hogy kiskorú gyermekének milyen dokumentumokat kell feltétlenül magával vinnie.

Ma már senki sem lepődik meg azon, ha egy iskolás tökéletesen beszél egy idegen nyelvet, hiszen egyre nagyobb hasznát vesszük itthon is a nyelvtudásnak. Természetes tehát, hogy szülőként támogatjuk gyermekünk fejlődését, különös tekintettel, ha külföldön, anyanyelvi környezetben gyakorolhat. Fontos azonban tisztában lenni azzal, milyen feltételek mellett utazhat problémamentesen gyermekünk.

Sokan nem tudják, hogy amennyiben a 18 év alatti gyermek egyedül utazik külföldre, közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozatra van szükség. A dokumentumnak tartalmaznia kell a hozzájáruló szülők és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely, idő és lakcím), a személyazonosságot igazoló okmány számát, továbbá azt, hogy hová és mettől meddig utazik a gyermek, valamint a hozzájáruló(k) egyértelmű beleegyezését. Hozzájáruló nyilatkozatot közjegyző előtt érdemes tenni, mert az általa készített beleegyező nyilatkozat közokiratnak minősül, amit az illetékes hatóságok rendszerint bármely országban elfogadnak. A kész dokumentumot angol nyelvre vagy a célország nyelvére tanácsos lefordítani.

Akkor is szükség van hozzájáruló nyilatkozatra, ha például a gyermek az Egyesült Államokba megy pár hónapra nyelvet tanulni, és csak az egyik szülő kíséri el. Ez esetben a másik szülőnek rendszerint nyilatkoznia kell arról, hogy ez a beleegyezésével történik. Biztosra pedig minden esetben csak akkor mehetnek, ha közjegyző által készített angol nyelvű beleegyező nyilatkozattal a birtokukban lépik át a határt. A közjegyzővel készíttetett okirat akkor is szükséges lehet, ha a gyermek nem a szüleivel, hanem rokonokkal vagy barátokkal indul nyaralni, mert így igazolható csak, hogy szülői beleegyezéssel utazik.

Tekintettel arra, hogy a kiskorúak beutazásának feltételei országonként eltérőek, minden esetben érdemes elolvasni az adott országra vonatkozó utazási tanácsokat. Ide kattintva bővebb információt kaphat az egyes országokba kiskorúval történő beutazás szabályairól.