Összeveszett a szomszéddal? Mielőtt pereskedne, ezt gondolja végig!

Összeveszett a szomszéddal? Mielőtt pereskedne, ezt gondolja végig!

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Mit tehetünk, ha a használtan vásárolt autónkról kiderül, hogy rejtett hibája van? Kihez fordulhatunk, ha az építési vállalkozó nem a megfelelő minőségben végezte el a munkáját? Hogyan rendezhetjük konfliktusunkat a szomszéddal, aki vitatja a telekhatár pontos helyét? Mielőtt pereskedésre adnánk a fejünket, számoljunk tízig, és próbáljunk meg higgadtan cselekedni. Íme, a megoldás, hogy gyorsan és egyszerűen olyan papírhoz jussunk, ami végre is hajtható.

Idén január 1-jétől polgári ügyekben már közjegyző előtt, bírósági eljárás nélkül is köthető egyezség. Ha vita van a felek között, de meg akarnak egyezni, nem kell többé bírósághoz fordulniuk, a közjegyző előtt kötött egyezség ugyanis ugyanolyan hatályú lesz, mintha azt bírósági ítéletben mondták volna ki.

A közjegyző előtti egyezségi eljárás egyik nagy előnye, hogy egyszerűbb és lényegesen gyorsabb, mintha a felek bírósághoz fordulnának. Segítségével pereskedés nélkül rendezhetjük jogvitáinkat, és köthetünk olyan egyezséget, amely az ügyben részt vevő minden fél számára elfogadható. A közjegyző végzésével lezárt egyezség másik nagy előnye, hogy az abban foglaltak közvetlenül végrehajthatók, azaz egyszerűen és gyorsan hozzá juthatunk jogos követelésünkhöz.

Ha például a használtan vásárolt autóról kiderül, hogy rejtett hibája van, legegyszerűbb, ha megegyezünk az autó eladójával, hogy visszatéríti a vételár egy részét, és mindezt rögzítjük a közjegyző előtt kötött egyezségben. Így sokkal nagyobb esély van rá, hogy a pénzünkhöz jutunk, hiszen nem teljesítés esetén a követelt összeg végrehajtóvá válik. Hasonló módon járhatunk számtalan más esetben is, például ha az építési vállalkozó nem a megfelelő minőségben végezte el a munkáját, vagy ha konfliktusunk támad a szomszéddal a telekhatár pontos helyéről.

A közjegyző előtt kötött egyezség elejét veszi a későbbi jogvitáknak is, ugyanis az ebben foglaltakat már nem lehet vitássá tenni egy perben sem, azaz a felek ugyanabban az ügyben később már nem fordulhatnak bírósághoz. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy a felek többnyire betartják az egyezségüket, és az ügyek jóval kisebb számban végződnek végrehajtással, mint mikor a bíróság döntött helyettük. Ha van tehát egyezségi hajlandóság a felek közt, akkor mindenképpen időt, pénzt és fáradságot takarítunk meg, ha pereskedés helyett egyezséget kötünk a közjegyző előtt.

Mikor érdemes közjegyző előtti egyezséget kötni?

Egyezségen a felek saját megállapodását értjük, amelyet közjegyző előtt kötöttek és hagytak jóvá. Az egyezségkötés minden olyan esetben hatékony lehet, amikor szeretnénk elkerülni a pereskedést, de végrehajtható papírt akarunk a kezünkhöz kapni. Az egyezségi eljárás egyrészt feltételezi, hogy a felek között már van egy fennálló jogviszony, az egyezséghez pedig mindkét fél megállapodási szándéka szükséges. Nem lehet ugyanakkor közjegyző előtt egyezséget kötni a jövőben sem – többek között – személyi állapotot érintő és egyéb családjogi tárgyú, végrehajtási, munkaügyi vagy állami vagyonnal kapcsolatos ügyekben.