7+1 tuti tipp, hogy gondtalanul teljen a nyár!

7+1 tuti tipp, hogy gondtalanul teljen a nyár!

Hurrá nyaralunk! Amikor elérkezik az évben a várva várt nyaralás, ritkán szoktunk jogi kérdésekre gondolni, pedig ha nem vagyunk elég felkészültek, akár már a határátlépés során is pórul járhatunk. Mit vigyünk magunkkal, ha nem akarjuk, hogy meggyűljön a bajunk a hatóságokkal? Mit ellenőrizzünk elsőként, ha hazaértünk a nyaralásból?  Összegyűjtöttük, mire szükséges figyelni, nehogy végül rémálom legyen az álom nyaralásból.

1. Figyeljen, kell-e írásos engedély, ha a gyermeket külföldre viszi!

Nyugodtan indulhat-e külföldre az egyik szülő a gyermekével, vagy ehhez kell a másik szülő beleegyező nyilatkozata? Ez a kérdés leginkább elvált szülők esetében merül fel, ám előfordulhat, hogy szükségessé válik a nyilatkozat akkor is, ha a szülők házasságban élnek. Amennyiben a gyermek valamelyik szülőjével együtt utazik, egy rövid nyaraláshoz akkor sem szükséges a másik fél beleegyező nyilatkozata, ha már elváltak. Azonban ha huzamosabb időre szeretnénk külföldre utazni, ahhoz elengedhetetlen a másik fél hozzájárulása. Hiába nevelik gyermeküket együtt, ha például a csemetéjük Amerikába megy pár hónapra nyelvet tanulni, és csak az egyikük kíséri el, a másik szülőnek rendszerint nyilatkoznia kell, hogy ez a beleegyezésével történik. Biztosra pedig minden esetben csak akkor mehetnek, hogy gond nélkül lépik át a határt, ha közjegyző által készített angol nyelvű beleegyező nyilatkozattal a birtokukban utaznak.

Ide kattintva bővebb információt kaphat az egyes országokba való beutazás szabályairól.  


2. Vigyen magával közokiratot, ha kölcsönautóval megy!

Abban az esetben, ha nem a saját autójával utazik külföldre, akkor az Európai Gazdasági Térségen kívüli országok esetében mindenképpen szükséges a tulajdonos nyilatkozata, hogy Ön használhatja a gépkocsit. A kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes közjegyzői okiratba foglalni a nyilatkozatot, ugyanis például, ha Ukrajnába megy kölcsön- vagy céges autóval, akkor a nyilatkozat nélkül nem fogják beengedni az országba. Előfordulhat azonban más országokban is, hogy egyéb közúti ellenőrzés során igazolni kell a használati jogosultságot.


3. Bízza a bizonyítást profikra!

Ha baj van, az ember hirtelen nem is tudja, hova kapjon. Ha például a balatoni nyaralás során vita támadna, hogy a kibérelt, nagy értékű hajóban az Ön hibájából keletkezett kár, vagy azért nem tudja használni, mert már hibásak voltak a berendezései, akkor azonnal érdemes felhívni egy közjegyzőt. A közjegyző ugyanis ténytanúsítással jegyzőkönyvezheti az általa személyesen észlelt jogi jelentőségű tényeket, de akár igazságügyi szakértőt is kirendelhet, aki felméri a károkat.

Kattintson IDE, és találja meg az Önhöz legközelebbi közjegyzőt.


4. Figyeljen az ítélkezési szünetre!

Július 15. és augusztus 20. között törvénykezési szünet van a bíróságokon. Polgári ügyekben ilyenkor nem tartanak tárgyalásokat és a leállás idejét a határidők számítása szempontjából is figyelmen kívül kell hagyni. A szünet a közjegyzői fizetési meghagyásos eljárásokra és az annak alapján indult végrehajtásokra is kiterjed, de az egyéb közjegyzői eljárásokban (hagyatéki ügyek, megőrzési ügyek stb.) a határidők a törvénykezési szünetben is ketyegnek. Figyeljen a dátumokra!


5. Ellenőrizze a postaládáját!

A nyaralás után jó, ha az első útja a postaládához vezet, és alaposan átnézi a leveleket, nehogy kicsússzon valamilyen határidőből. Ha tudja, hogy a nyaralása alatt fog fontos levele érkezni, adjon meghatalmazást valakinek, hogy átvehesse a postai küldeményeit. A postán létezik erre formanyomtatvány, amelyet célszerű igénybe venni. Ezen kívül bizonyos küldemények átvételére adható meghatalmazás teljes bizonyító erejű magánokiratban is, azonban amennyiben biztosra szeretne menni, foglaltassa a meghatalmazását közjegyzői okiratba.

6. Csak eredeti és érvényes okmányokkal utazzon!  

Akár az EU-n belüli vagy kívüli országba utazunk, elengedhetetlen, hogy nálunk legyenek a szükséges okmányaink. Utazás előtt tájékozódjon, hogy mely országokba milyen okmányokkal léphet be, és azt is ellenőrizze, hogy ezek meddig érvényesek, mert egyes országok esetében az úti okmánynak a belépés idejétől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Miden esetben az eredeti igazolványnak kell nálunk lennie, ugyanis a közjegyző által hitelesített jogosítványt vagy forgalmi engedélyt sem fogadják el a hatóságok. A hiteles másolat akkor jöhet jól, ha az eredetit elveszíti vagy ellopják.

IDE kattintva ellenőrizheti az adott országok részletes beutazási feltételeit, ezen a linken pedig egyéb hasznos információkhoz juthat a határátlépéssel kapcsolatban.


7. Hogyan kérjünk kártérítést a repülőgép késése miatt?

Ha repülőgéppel indulunk útnak, megkeserítheti a nyaralást, ha a csúszás miatt lekéssük a csatlakozást, de az is, ha elhagyják a csomagjainkat. Az utasjogok a belföldi és a nemzetközi menetrend szerinti és charterjáratokra egyaránt vonatkoznak. Amennyiben azok bármely, az EU területén lévő repülőtérről indulnak vagy oda érkeznek, és közösségi légitársaság üzemelteti őket, akkor a visszautasított beszállás, az alacsonyabb osztályon való elhelyezés és a légi járatok törlése vagy hosszú késése esetén az utasok a légitársaságnál, illetve az illetékes nemzeti szervnél az ún. EU panaszbejelentő nyomtatvánnyal kérhetnek kártalanítást, segítséget.

Kattintson IDE a panaszbejelentéssel kapcsolatos további információkért.

+1 tipp a biztonságáért! Regisztráljon a gyorsabb segítségért!

Ha nyaralni indul, üzleti útra megy vagy egy barátját látogatja meg külföldön, utazás előtt töltse ki az alábbi linken elérhető regisztrációs lapot! A megadott adatok segítségével ugyanis a Konzuli Szolgálat könnyebben fel tudja venni Önnel vagy hozzátartozóival a kapcsolatot vészhelyzetben, például természeti katasztrófa, polgári zavargás vagy családi probléma esetén. 

Regisztrációs lap: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-regisztraciorol

 

Kapcsolódó tartalmak

Segítség, külföldre viszik a gyerekemet!

Segítség, külföldre viszik a gyerekemet!

Sok szülőben merül fel a kétely, hogy viszontlátja-e csemetéjét, ha volt párjával hosszabb-rövidebb időre külföldre utazik.

Tovább
Igaza van? Bizonyítsa be!

Igaza van? Bizonyítsa be!

Hogyan lehet igazolni, hogy valami ott, akkor és épp úgy történt, ahogy történt?

Tovább
Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Átejtette a kivitelezője? Megmondjuk, mit kell tennie

Építkezni, lakást felújítani többnyire örömteli esemény, de könnyen válhat lidérces álommá.

Tovább