Kölcsönautóval külföldre? Ezeket az iratokat feltétlenül vigye magával!

Kölcsönautóval külföldre? Ezeket az iratokat feltétlenül vigye magával!

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

A nyár a feltöltődés és a pihenés időszaka. Sokan veszik ilyenkor az irányt a környező országok tengerpartjai felé. A határátlépéskor történő okmányellenőrzés megszűnése óta megszoktuk, hogy gond nélkül utazunk, mégsem biztos, hogy eljutunk az úti célunkig, ha nincsenek nálunk a megfelelő úti okmányok. Amennyiben nem vagyunk elég körültekintők, akár már a határátlépés során is pórul járhatunk, ha például nem a saját autónkkal indulunk útnak. Milyen iratokat vigyünk magunkkal, ha céges vagy kölcsönautóval megyünk külföldre? Hol tájékozódhatunk, hogy milyen okmányokkal léphetünk be az egyes országokba?

Legyen nálunk a tulajdonos írásbeli nyilatkozata!

Ha az útlevél a zsebünkben van, az autó műszaki állapota tökéletes, és biztosításról sem feledkeztünk el, azt gondolnánk, gond nélkül jutunk el a célállomásra, holott ez egyáltalán nem biztos. Ugyanis, ha nem a saját nevünkre szóló forgalmival, hanem kölcsön- vagy céges autóval indulunk útnak, több országban is kérhetik a gépjármű tulajdonosának írásbeli nyilatkozatát, hogy az ő engedélyével, jogosan használjuk a gépkocsit. Az Európai Gazdasági Térségen (az EU-országok mellett Svájc, Norvégia, Liechtenstein és Izland) kívüli országok esetében mindenképpen szükséges a tulajdonos nyilatkozata arról, hogy használhatjuk a gépkocsiját. A kellemetlenségek elkerülése végett érdemes közjegyzői okiratba foglaltatni a nyilatkozatot, ugyanis ha például Ukrajna az úti cél a kölcsön- vagy céges autóval, akkor közjegyzői aláírás hitelesítéssel ellátott vagy közokiratba foglalt nyilatkozat nélkül nem léphetjük át a határt. Azonban más országokban is előfordulhat, hogy egy közúti ellenőrzés során igazolni kell a használati jogosultságot.

A közjegyzői irodákban – főként a határ közelében lévő irodákban, ahol naponta tucatnyi ilyen hitelesítés, illetve okirat készül – pontosan tudják, milyen adatoknak kell a nyilatkozatban szerepelnie ahhoz, hogy azt elfogadják külföldön is. Fontos, hogy a nyilatkozattevő a tulajdonos, ill. az üzembentartó lesz, tehát neki mindenképp meg kell jelennie a közjegyző előtt!

Ellenőrizzük úti okmányainkat!

Akár az EU-n belüli vagy kívüli országba utazunk, minden esetben az eredeti okmányainkat vigyük magunkkal, a hatóságok ugyanis még a közjegyző által hitelesített másolatban bemutatott útlevelet, személyazonosító igazolványt, jogosítványt vagy forgalmi engedélyt sem fogadják el. A hiteles másolat akkor jöhet jól, ha az eredetit elveszítjük vagy ellopják. Utazás előtt tájékozódjunk, hogy mely országokba milyen okmányokkal léphetünk be, és azt is ellenőrizzük, hogy ezek meddig érvényesek, mert egyes országok esetében az úti okmánynak a belépés idejétől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Utazás előtt érdemes a konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok oldalon tájékozódni.