Hozzájárulás gyermek külföldre viteléhez

Hozzájárulás gyermek külföldre viteléhez

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Mióta megnyíltak a határok és az emberek munkavállalás céljából egyre gyakrabban költöznek külföldre, oda kell figyelni arra, hogy a gyermek külföldre vitele mindenképpen az itthon maradó szülő beleegyezésével történjen. Ez nem csak az elvált szülőkre, hanem a házasságban élő szülőkre is vonatkozik.

Ha az egyik szülő huzamos időre vagy letelepedés céljából külföldre távozna a gyermekkel, feltétlenül szükséges ehhez a másik szülő beleegyező nyilatkozata. Nem elég a szóbeli hozzájárulás, ha nem akar kellemetlen helyzetbe kerülni, írásban kell beleegyeznie a szülőtársnak. Hozzájárulás nélkül külföldre vinni a gyermeket – akkor is, ha az adott szülőnél van elhelyezve – jogellenes cselekedetnek minősül.

 

Miért érdemes közjegyzőhöz fordulni?

 

  • Különleges bizonyító erő
  • A közjegyző a szülő vagy ügyvéd által írt hozzájáruló nyilatkozatot aláíráshitelesítéssel láthatja el, ezáltal megerősíti azt, hogy valóban a szülő írta alá a gyermek külföldre viteléről szóló engedélyt.
  • A közjegyző közokiratba foglalhatja a beleegyező nyilatkozatot, amelynek az az előnye, hogy a közjegyzői okirat különleges bizonyító erővel bír, vagyis teljesen bizonyítja azt, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot megtették. Külföldön is sokat könnyíthet az ügyintézésen, ha közjegyzői okiratunk van.

A közjegyző hiteles fordítást is készíthet a nyilatkozatról, majd a Magyar Országos Közjegyzői Kamara nemzetközi felülhitelesítéssel (apostille-lal) láthatja el azt, amely külföldön is egyértelművé teszi, hogy közjegyző által kiállított közokiratba foglalt hozzájárulásról van szó.  Így, ha a külföldi hatóság érdeklődne a gyermek státusza felől, egyértelműen és gyorsan kizárható, hogy a gyermek jogellenesen tartózkodik külföldön.

 

  • Teljeskörű tájékoztatás

A közjegyző mint független és pártatlan hatóság köteles tájékoztatni a feleket a vonatkozó jogszabályok tartalmáról, és vizsgálni azt, hogy a nyilatkozat megtételének vannak-e nyilvánvaló jogi akadályai.

 

Milyen dokumentumok szükségesek a nyilatkozathoz?

  • A hozzájáruló nyilatkozatot tevő szülő személyi okmányai,
  • amennyiben aláíráshitelesítést kér, akkor a magániratba foglalt hozzájáruló nyilatkozat,
  • a gyermek(ek) személyi okmányai.

 

Melyik közjegyzőhöz fordulhat?

Bármely közjegyzőhöz fordulhat a szülői hozzájáruló nyilatkozat elkészítése érdekében, javasoljuk, hogy keresse az Önhöz legközelebbi közjegyzői irodát.

Kapcsolódó tartalmak

Ajándékozási szerződés

Ajándékozási szerződés

Ajándékot adni és kapni is öröm. Hogy később se vegyüljön üröm ebbe az örömbe, érdemes közjegyzői okiratba foglalni az ajándékozási szerződést.

Tovább
Apai elismerő nyilatkozat

Apai elismerő nyilatkozat

A nem házasságba születő gyermek esetén apai elismerő nyilatkozatot kell tenni ahhoz, hogy a gyermek az apa nevére kerülhessen.

Tovább
Házassági és élettársi vagyonjogi szerződés

Házassági és élettársi vagyonjogi szerződés

A házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződés nem a bizalmatlanság, hanem sokkal inkább a racionalitás jele.

Tovább