Téli vakációra indul? A hólánc mellett ezt vigye magával, ha nem akar ráfázni!

Téli vakációra indul? A hólánc mellett ezt vigye magával, ha nem akar ráfázni!

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Sokaknak a nyár a pihenés időszaka, de vannak, akik inkább télen indulnak útnak és veszik nyakukba a hófödte csúcsokat. Belföldön és külföldön egyaránt kikapcsolódhatunk, azonban ha külföldi úti célt tűzünk ki magunk elé, érdemes figyelembe venni pár fontos információt. Amennyiben nem vagyunk elég körültekintők, akár már a határátlépés során pórul járhatunk, és nem csak egy kirándulás alkalmával, hanem hosszabb külföldi tartózkodásnál is érthetnek minket meglepetések. Mutatjuk, mire kell figyelni és milyen iratokat vigyünk feltétlen magunkkal.

Okmányok nélkül egy tapodtat se

Akár az EU-n belüli vagy kívüli országba utazunk, minden esetben vigyük magunkkal eredeti okmányainkat. Utazás előtt tájékozódjunk, hogy mely országokba milyen úti okmányokkal léphetünk be, és azt is ellenőrizzük, hogy meddig érvényesek, mert egyes országok esetében ezeknek a belépés idejétől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lenniük (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/uti-okmanyokkal-kapcsolatos-tajekoztato).

Kölcsönautó csak meghatalmazással

Ha az útlevelünket vagy a személyi igazolványunkat ellenőriztük, illetve az autó is megfelelő műszaki állapotban van, bátran útnak indulhatunk. Kivéve akkor, ha kölcsön- vagy céges autót használunk, és nem a saját nevünkre szól a forgalmi engedély. Több, az Európai Gazdasági Térségen (az EU-országok mellett Svájc, Norvégia, Liechtenstein és Izland) kívüli ország esetében mindenképpen szükséges a tulajdonos nyilatkozata arról, hogy használhatjuk a gépkocsiját. Az ebből adódó kellemetlenségek és hosszú várakozások elkerülése érdekében érdemes lehet közjegyzői okiratba foglaltatni a tulajdonos nyilatkozatát. Ugyanis ha például Ukrajna az úti cél, akkor közjegyzői aláírás hitelesítéssel ellátott vagy közokiratba foglalt nyilatkozat nélkül nem léphetjük át a határt. Egy közúti ellenőrzés során más országokban szintén előfordulhat, igazolni kell a használati jogosultságot. Ezen felül sor kerülhet arra, hogy a hólánc megléte felől érdeklődik a hatóság, így azt is érdemes magunkkal vinnünk egy-egy hosszabb útra.

Költözés? De mi lesz a gyerekkel?

Egyre többen mennek külföldre hosszabb vagy rövidebb időszakokra munkavállalás vagy letelepedés céljából is, és természetesnek tartják, hogy gyermekük velük költözik. Ha csak az egyik szülő tervez utazni a csemetével, minden esetben szükség van a másik szülő beleegyező nyilatkozatára. E nélkül ugyanis jogellenes cselekedetet hajtunk végre, ha a gyermeket külföldre visszük. Ha a másik szülő nem adja hozzájárulását, a külföldre szándékozó szülőnek a gyámhivatal döntését kell kérnie a gyermek huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölésére. 

Az írásbeli hozzájáruló nyilatkozatot érdemes közjegyzővel elkészíttetni, mert az általa okiratba foglaltak közhitelesen tanúsítják, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot azon a napon, helyen és olyan módon tették meg, ahogyan az a közokiratban áll. Fordítás is készülhet a beleegyezésről, vagy a nyilatkozó fél eleve idegen nyelven teheti azt – ezután a közjegyző aláírásával és pecsétjével ellátott okiratot külföldi felhasználás céljából kérelemre a Magyar Országos Közjegyzői Kamara nemzetközi felülhitelesítéssel (ún. apostille-jal) látja el.