Így nem lesz rémálom az ingatlan adásvétel

Így nem lesz rémálom az ingatlan adásvétel

Sokféle rémtörténet kering az interneten arról, hogyan fulladt csúfos kudarcba egy ingatlan megvásárlása vagy eladása. Sokan buktak már el lakáscserét amiatt, mert az eladó nem költözött ki időben, ezért a régi lakásuk vevője is visszalépett. Nem egyszer fordult már elő az is, hogy csak a foglaló kifizetése után derült ki, a lakást haszonélvezeti jog terheli. Egy ingatlan eladása vagy megvásárlása gyakran hosszú és bonyolult folyamat, ahol a naiv vevő vagy eladó könnyen megégetheti magát. A kockázatokat azonban minimálisra csökkenthetjük, ha már kezdetektől jogász segítségét kérjük.

Ha megtalálták álmaik lakását, sokan hajlamosak azonnal lefoglalózni, nehogy más vigye el előlük. Érdemes azonban körültekintőnek lenni, és már ezelőtt jogász – ügyvéd vagy közjegyző – segítségét kérni. Ezzel minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat, és számos kellemetlen helyzettől megkímélhetjük magunkat, ha mégsem úgy alakul adásvétel, ahogy azt terveztük. Sokan nem tudják például, hogy a foglaló kifizetése előtt mindenképpen érdemes tájékozódni az ingatlan jogi helyzetéről, ellenőrizni az ingatlan-nyilvántartás adatait. Ha a vevő ezt elmulasztja, és csak a foglaló kifizetése után derül ki például, hogy az eladó szüleinek haszonélvezeti joga van a lakáson, ami miatt visszalép a vásárlástól, az adásvétel lényegében a vevő miatt hiúsul meg, így már nem kérheti vissza a pénzt. Ha közjegyző vagy ügyvéd segítségét kérjük, ők minden esetben ellenőrzik az ingatlan-nyilvántartás adatait, tájékoztatnak az ingatlant terhelő haszonélvezeti és egyéb jogokról, így probléma esetén még azelőtt visszaléphetünk, hogy egy forintot is kockára tennénk.

Egy okirat a biztosítéka, hogy teljesüljön a szerződés

Ha a foglaló vagy előleg kifizetése után egyik fél sem lép vissza, már mindenképpen szükség lesz közjegyző vagy ügyvéd közreműködésére, mert a földhivatal csak az általuk készített adásvételi szerződés alapján jegyzi be a tulajdonjog változását. A közjegyzői okiratba foglalt szerződés mind az eladónak, mind a vevőnek biztosítékot jelent arra, hogy a benne foglaltak valóban teljesülni fognak. Ugyanis, ha az egyikük nem teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit, például a vevő nem fizet időben vagy az eladó nem hajlandó kiköltözni a kikötött határidőre, a másiknak nem kell bírósághoz fordulnia és hosszasan, nem mellesleg költségesen pereskednie, hogy bizonyítsa az igazát. Elég, ha felkeresi az okiratot szerkesztő közjegyzőt, aki a kérelmére elrendeli a végrehajtást, például a vételárra vagy az ingatlan kiürítésére.

Az ügyintézésben is segít a közjegyző

A közjegyző előtt kötött szerződés további előnye, hogy már önmagában a megléte jelentősen növeli a teljesítési hajlandóságot, hiszen kevesen kockáztatnák, hogy végrehajtás induljon ellenük. A közjegyzőnek kioktatási kötelezettsége van, vagyis ismerteti, elmagyarázza az általa készített szerződést, és elmondja a lehetséges jogi következményeit, így nem fordulhat elő, hogy valaki olyan dokumentumot ír alá, amelynek nincs tisztában minden részével. A közjegyző mindezek mellett meg is könnyíti az adásvétellel kapcsolatos teendőket, mert vállalja a földhivatali és egyéb hatósági ügyintézést, elkészíti az egyéb iratokat (például ingatlan-nyilvántartási kérelmet, NAV adatlapot, szükség esetén külön bejegyzési engedélyt), amelyeket a szerződéskötést követően megküld a hatóságoknak.