Lezáratlan hagyaték: eladhatom elhunyt nagyapám autóját?

Lezáratlan hagyaték: eladhatom elhunyt nagyapám autóját?

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Sokakban merül fel a kérdés, mit tehetnek és mit nem az elhunyt szerettük, rokonuk vagyonával a hagyatéki eljárás befejezése előtt. A hagyatékátadó végzés megszületéséig ugyanis akár hosszú hónapok is eltelhetnek, miközben az üresen álló ingatlannak vagy az út szélén parkoló autónak sokszor jelentős költségei vannak. Különösen aktuális ez most, a veszélyhelyzet idején, amikor hagyatéki eljárások ugyan zajlanak, de tárgyalást nem lehet tartani – így a vitás ügyek elhúzódhatnak. Szerencsére még ilyen esetben is lehet jó megoldás, mutatjuk.

Egy nemrégiben készült kutatás szerint az emberek háromnegyede úgy véli, semmit sem tehet az elhunyt vagyonával a hagyatéki eljárás befejezéséig. Nem kezdheti el értékesíteni az ingatlanokat, autót, értékes vagyontárgyakat és egy petákot sem költhet el az elhunyt bankszámláján maradt pénzből, még akkor sem, ha ebből fedezné a temetés költségeit.

Valóban, az eljárás befejezéséig, azaz a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedéséig egyik örökös sem rendelkezhet teljesen önállóan az öröklött vagyonelemekkel.Azt azonban jó tudni, hogy a jog ad áthidaló megoldást az örökségükre várók kezébe, hogy legalább a hagyaték egyes elemeivel tudjanak kezdeni valamit - például ha sürgősen értékesíteni kívánják az autót vagy a családi ingatlant.

Az úgynevezett részhagyaték-átadás lehetőséget ad arra, hogy a hagyaték egyes elemeivel kapcsolatban úgy hozzon végzést a közjegyző, hogy az elhunyt teljes hagyatékának átadása kérdésben nem dönt. Ez főként akkor merül fel, ha az örökösök között vita van az egyes vagyonelemek sorsát illetően, de az elhunyt lakására időközben bejelentkezett egy ígéretes vevő. Ha ennek a vagyonelemnek az jogi sorsáról meg tudnak állapodni, a lakás a hagyaték többi részétől függetlenül átadható.

Részhagyaték átadását nemcsak ingatlanok vonatkozásában kérhetik az örökösök a közjegyzőtől, hanem akár autóra, nagyobb értékű vagyontárgyra, vagy az elhunyt bankszámlájára is, lényegében bármely vagyonelemre, attól függően, hogy az átadásnak az előfeltételei a hagyatéknak erre a részére már fennállnak.

A részhagyaték intézménye nagy segítség lehet most, a veszélyhelyzet idején, amikor hagyatéki tárgyalást a közjegyzők nem tűzhetnek ki, így elsősorban a vitás esetekben nincs lehetősége a közjegyzőnek a hagyatéki eljárás befejezésére.

Ugyanakkor az egyszerűbb hagyatéki ügyekben a legtöbb esetben nincs akadálya a hagyaték átadásának, a tárgyalás hiányában mindössze az eljárás menetében van némi változás.