Az utolsó pillanatban is meggondolhatja magát

Az utolsó pillanatban is meggondolhatja magát

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Amennyire nagy segítség lehet egy hitel, legalább annyira nagy gondot okozhat, ha problémás a visszafizetés. Ezért alaposan meg kell mérni, kinek mekkora a takarója, meddig nyújtózkodhat. Egy lakáscélú jelzáloghitel-szerződésnél szerencsére van egy pont, ahol a hitel felvételére készülő kap még egy esélyt, hogy végiggondolja, mit vállal – ez a közjegyző.

Legtöbbünknek nincs annyi megtakarítása, hogy ha kinövi a lakást, egyszerűen nagyobbra cserélje. Ha már nagyon szűkös a hely és váltani kell, nincs más megoldás, mint a hitel. Mostanában alacsonyak a kamatok, olcsón lehet hitelhez jutni, és ez látszik a hitelfelvételi kedvben is. Egy lakáscélú jelzálog-hitel felvétele azonban nagyon nehéz döntés, mert számos súlyos kérdést hordoz magával. Mi lesz, ha változnak a kamatok? Mi lesz, ha elveszítem az állásomat? Mi lesz, ha nem tudok fizetni?

Nem csoda, hogy mindenki megpróbál nagyon óvatos lenni. A Magyar Nemzeti Bank is segít ebben: többféle hitelfelvételi korlátot is előírt, hogy megakadályozza az emberek túlzott eladósodását. A kereskedelmi bankok is körültekintőbbek: csak olyan kérelmezőnek adnak hitelt, akinél biztosítva látják a hitel visszafizetését. Egy rosszul megválasztott hitelösszegnek mégis a hitelt felvevő lesz a legnagyobb vesztese, ezért neki kell megfontoltan döntenie.

Megéri meghallgatni

A lakáscélú jelzáloghitelek igénylése során van egy – a törvény szerint kötelező – pillanat, egy utolsó lehetőség a szerződés hatályba lépése előtt, amikor a leendő adós tiszta fejjel átgondolhatja, mit vállal – amikor a közjegyző előtt szerződik vagy egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesz.

Ilyenkor a közjegyző ismerteti és elmagyarázza az okirat tartalmának részleteit, hogy a leendő adós tisztában legyen azzal, mire vállal kötelezettséget. Amennyiben kérdése van az okirat tartalmával vagy annak jogi következményeivel kapcsolatban, arra a közjegyzőtől választ kap.

A hitelt felvevők védelmét szolgálja az a nemrégiben módosult szabályozás, amely olcsóbbá teszi a lakáscélú jelzálog-hitelszerződések elkészítését a közjegyzői irodában, mint a bankban. Így ugyanis a hitelfelvevő „eltávolodhat” a banktól, nyugodt körülmények között gondolhatja végig valóban tudja-e vállalni a hitel terheit.

Gyakran előfordul, hogy a közjegyző előtt döntött úgy egy banki ügyfél, mégsem veszi föl a hitelt, mert nem biztos abban, hogy vissza tudja törleszteni. Arra is sokszor volt példa, hogy valaki csak a felolvasás során szembesült azzal, hogy mivel jár a kezesség vállalása, és lehet, hogy jobban jár, ha visszalép ettől. Így ugyan elúszhat a nagyobb lakás álma, de legalább nem is viszi el a lakást a végrehajtó.

A közjegyző nem dönthet helyettünk

A döntés felelőssége – hogy aláírjuk-e a szerződést vagy nem – természetesen a miénk. Nem számíthatunk arra, hogy a közjegyző figyelmeztessen minket az élethelyzetünkből adódó buktatókra, hiszen nem ismeri az anyagi helyzetünket, a személyes körülményeinket. Tanácsot nem várhatunk tőle, hiszen az ő dolga az, hogy segítsen eligazodni a jogi útvesztőkben és ennek köszönhetően biztosan megértsük a szerződési feltételeket. Az viszont már a saját felelősségünk, hogy valóban odafigyelünk-e az elhangzottakra. A felolvasás egy remek lehetőség, hogy meggyőződjünk arról, jó döntést hoztunk-e.