Feleség, élettárs, barátnő – nem mindegy, kinek lesz az ajándék

Feleség, élettárs, barátnő – nem mindegy, kinek lesz az ajándék

A cikk több mint egy éve készült, nem feltétlenül a hatályos információkat tartalmazza.

Elsőre furcsa gondolatnak tűnhet szerződést írni a kedvesüknek egy szerelmes pillanatban ajándékba adott aranygyűrűről. Pedig egyre többen tesznek így, ha a megszokottnál nagyobb értékű dologgal, például nyaklánccal, drága ruhával vagy éppen egy autóval lepik meg párjukat. Hogy kell-e szerződést írni, és illetéket fizetni az ajándék után, azt az értékén kívül az is meghatározza, hogy kinek adjuk. Nem mindegy például, hogy egy szerelmes férfi az élettársát vagy a feleségét lepi meg egy értékes gyémántgyűrűvel.

Marilyn Monroe szerint a gyémánt a lányok legjobb barátja, de a megajándékozott hajadonoknak tudniuk kell, hogy a szeretett férfitól kapott gáláns ajándék bizony illetékköteles lehet. De mi a helyzet akkor, ha a lovagias ajándékozó a férjünk? Más szabályok vonatkoznak ugyanis az ajándékozásra a házastársak és az élettársak esetében.

Mikor kell papírt írni és illetéket fizetni?

Főszabály szerint az ajándékozás illetékköteles, ha az ajándék értéke meghaladja a 150 ezer forintot, illetve ha szerződést írunk róla. Ilyenkor a szerződés keltétől számított 30 napon belül be kell jelenteni az ajándékot az állami adóhatósághoz, és meg kell fizetni az illetéket, amely általában az ajándék értékének a 18 százaléka, ingatlan esetében pedig 9 százaléka.

Kicsit más a helyzet, ha családon belül történik az ajándékozás. Azt, hogy ilyenkor kell-e illetéket fizetni, a rokonság foka határozza meg.  Nem kell illetéket fizetni, ha egyenesági rokonunknak, azaz például gyermekünknek, unokánknak, szülőnknek, nagyszülőnknek, valamint akkor, ha a házastársunknak ajándékozunk, függetlenül az ajándék értékétől. Az illetékmentesség azonban nem vonatkozik az élettársakra, és a nem egyeneságbeli rokonokra (testvér, nagynéni), akiknek fizetniük kellhet, ha drága ajándékot kapnak.

A házastársak csak szerződéssel ajándékozhatnak

A szokásosnál nagyobb mértékű ingóságok, illetve ingatlanok ajándékozásakor a házastársaknak közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalniuk az ajándékozási szerződést. Hogy mi a szokásos mérték? Ahány ház annyi szokás! A család vagyoni helyzetétől függ, hogy egy új mobiltelefon vagy egy Jaguár jelenti-e számukra a szokásosnál nagyobb értéket. Nincs erre nézve egzakt törvényi szabályozás, ám általános zsinórmértékként a bírósági gyakorlat egy gépkocsi ajándékozását már nem tekinti szokásos mértékű ajándéknak. Tehát, ha a feleség egy kétmilliós gyémántgyűrűt kap a férjétől, az már értelmezhető a szokásosnál nagyobb mértékű ajándékként, és a fentiek szerinti okiratba kell foglalni, de illetéket nem kell fizetni utána.

Az élettársnak adott drága ajándék illetékköteles

Míg a házastársak közötti ajándékozás illetékmentes, addig az élettársi kapcsolatban élőknek bizony fizetniük kell, ha az ajándék értéke meghaladja a 150 ezer forintot vagy az ajándékozásról okirat készül. Ugyanakkor az élettársak esetében nincsen olyan kötelezettség, mint a házastársaknál, hogy a szokásos mértékűnél nagyobb ingóságokról – kivéve például a gépjárműveket, amelyekről eleve írásban szükséges szerződést készíteni – ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyző által készített okiratot kellene írniuk. S ha már értékes gyémántgyűrű a példánk, nézzük mi a helyzet, ha megromlik egy kapcsolat.

Visszakövetelhető-e a gyémántgyűrű?

Az ajándékozó – bizonyos feltételek esetén – jogosult lehet arra, hogy visszakövetelje az ajándékot, hacsak nem szokásos mértékű, amit nem lehet visszakövetelni. Visszakövetelhető többek között az ajándék, ha a megajándékozott vagy családtagja valamilyen súlyos jogsértést követ el az ajándékozó ellen, például becsületsértést vagy testi sértést, vagy ha az ajándékot valamilyen feltétellel adták, például eljegyzésre vagy házasságkötésre, de ez a cél meghiúsul. Tehát a drága jegyajándék bizony visszakövetelhető, ha a pár szétválik. Ám az ajándék visszakövetelése a törvény szerint csak ötéves elévülési időn belül történhet meg.